Celého dne se účastnilo okolo patnácti stovek lidí, k tomu tři stovky chodců-turistů.
Za tónů nové hymny závodu vyrazilo v teplém a slunečném prvomájovém odpoledni ze zaplněného náměstí přes šest stovek běžců na 12,5 km trať. Oproti loňsku obohacenou o závěrečnou pasáž, proběhnutí zámeckou zahradou a branou na nádvoří s úchvatným výhledem do kraje. Škoda pro ty, co už zápasili s posledními metry v mrákotách.
Obhájce vítězství Robert Krupička vyrazil v patách Orálkovi. „Ze začátku se mi šlo těžce, nejsem rozběhaný, pořád mě trápí kotník, a Dan to na moje očekávání dost hnal," říkal. „Jo, chtěl jsem si udělat náskok před posledním kopcem," přiznal velezkušený běžecký guru Daniel Orálek.
Díky policejnímu lokátoru v kapsičce Krupičky sledovalo jejich vypjatý souboj v přímém přenosu nadšeně celé náměstí. Navíc pořadatelé poslali do vzduchu helikoptéry s kamerami. A lidí podél celé trati bylo tolik, že nenechali běžcům ani na chvíli vydechnout. Skutečně báječná korida, k tomu pak nádherné přírodní pasáže – protnutí westernového městečka s kovboji anebo údolí říčky Bílé s klapajícími mlýnky…
„Po půlce jsem se k Danovi dostal, šetřil síly na výběh a tam se mi docela zadařilo," popsal Robert Krupička rozhodující moment. „Ztratil jsem čtyřicet vteřin na posledních dvou kilometrech, to mluví za vše," dodal Orálek. Třetí skončil brněnský Martin Šmíd.
Salomon Trail Running Cup pokračuje na českém území výjimečným a skutečným třicetikilometrovým trailem na Králický Sněžník začátkem června. A na konec školního roku se chystá premiéra pražského city trailu. (tz)