Jako jediný český zástupce se tam objevil litomyšlský rodák, třiadvacetiletý Martin Doubek na Chevroletu SS. V minulosti se mu v Anglii docela dařilo, na závod se proto moc těšil, nadto byl povzbuzen kvalitním výkonem z minulého podniku v Itálii, kde se v hodnocení juniorů dokonce postavil na „bednu“.

Stíhačku zmařil trest

Jenomže sobotní kvalifikace mu nevyšla podle vlastních představ a bylo tedy jasné, že pokud bude chtít navázat na Itálii, bude muset čelo po startu hodně dohánět. To se také potvrdilo hned v prvním klání kategorie Elite 1, kde se Martin svojí „stíhačkou“ dostal až na solidní jedenáctou pozici, ovšem později byl za kontakt při předjíždění penalizován a klesl tím pádem na konečnou devatenáctou příčku. Vítězství bral francouzský pilot Frederic Gabillon jedoucí s vozem Toyota Camry.

Druhý závodní den se na start nastupuje podle dosaženého nejlepšího času na kolo v úvodní jízdě. Ten litomyšlského jezdce postavil na startovním roštu na konec první desítky, což byla o poznání nadějnější pozice. Leč co se nestalo, hned v úvodu došlo ke kolizi několika jezdců a závod musel být zastaven. Zapletl se do ní rovněž Martin Doubek a neobešlo se to bez následků.

Z nepříjemné havárie si odnesl pochroumanou ruku, kterou mu mechanici museli v depu rychle vyztužit a zpevnit poraněnou část. Jízda byla posléze restartována a i s tímto handicapem se nakonec Doubek vypořádal dobře. V cíli mu byla odměnou pěkná sedmá pozice v celkovém pořadí a k tomu třetí v juniorech! Později se v nedaleké nemocnici na rentgenu zjistilo, že ruka je zlomená a na řadu tudíž přišla fixace. V druhé soutěžní rozjížďce byl tentokrát nejrychlejší Ercoli Giammarco z Itálie (Ford Mustang).

Přes stovku bodů

Seriál Nascar Euro Whelen nyní vede Francouz Gabillon (137 bodů) před Belgičanem Kumpenem (134) a dalším francouzským pilotem Lasserrem (130). Martinu Doubkovi patří se 105 body na kontě sedmá příčka společně s vítězem z Brands Hatch Giammarcem. V této třídě je aktuálně klasifikováno třiatřicet jezdců z celé Evropy.

Čtvrtý závod evropské série Nascar se jede o víkendu 30. června a 1. července ve francouzském Tours a bude to jízda na klasickém americkém oválu. Další závody přijdou na řadu po prázdninách: nejdříve zářijové semifinále na slavném německém Hockenheimringu a na konci října pak velké finále v belgickém Zolderu.

(kov, rh)