Na světový šampionát se jim podařilo postoupit vůbec poprvé v samostatné české historii a celkově po dlouhých 37 letech. Především domácí utkání proti Bosně a Hercegovině by mělo být jednou velkou oslavou úspěchu současné basketbalové generace.

Svěřenci trenéra Ginzburga (na snímku) zatím před domácím publikem předváděli velmi dobré výkony. Například utkání s Ruskem už stačilo vstoupit do dějin českého basketbalu. Dosud pouze jednou odcházeli Lvi z pardubické arény poraženi – v minulém utkání proti silné Francii. O to více budou chtít ve čtvrtek 21. února od 18 hodin na Bosnu a Hercegovinu vyzrát, aby se s publikem mohli rozloučit vítězně.

Příprava reprezentantům začala minulý pátek v Nymburce. Ve středu si poprvé zatrénují v Pardubicích.

„Samozřejmě, že hlavním cílem zůstává vyhrát. Máme ale luxus v podobě možnosti dát minuty mladším hráčům. Vyzkoušíme mladé hráče a zabudovávat je do seniorského národního týmu. Očekávám, že v budoucnu by v něm měli hrát velkou roli,“ pochvaluje si Ronen Ginzburg.

V širší nominaci jeho výběru se tak pro závěrečné kvalifikační okno objevili spoluhráči z loňské reprezentace osmnáctek Vít Krejčí s se svitavským Lubošem Kovářem. Kromě něho budou mít Tuři zastoupení ještě v Šimonu Puršlovi. Jejich krajský rival z Pardubic může být pro změnu pyšný na Viktora Půlpána a Ondřeje Kohouta.

Luboš KovářZdroj: Dekstone Tuři/FRantišek Renza

Čeští dlouháni v roli modelů

Vybavení pro Čínu. Čeští basketbalisté „vyfasovali“ společenské oblečení pro mistrovství světa. Na šampionát se kvalifikovali poprvé v historii samostatného státu. S předstihem, takže si mohli dovolit módní přehlídku ještě před posledním kvalifikačním oknem. Pohodlí jim dodala firma Blažek. „Hledali jsme něco, co by mělo spojitost s Českou republikou. Zvolili jsme červené káro s modrým podkladem a bílou košilí. Takže v outfitu se objevují národní barvy. Módní dům Blažek má ve znaku lvíčka stejně jako naše republika i český basketbalový tým,“ vysvětluje záměr její zakladatel Ladislav Blažek.