Dlouhých dvacet měsíců trvalo, než čeští plavci znovu okusili atmosféru velkých závodů ve „svěťáku“. Toto dlouhé čekání bylo přerušeno až Maďarsku. Do země guláše zamířili plavci z devětatřiceti klubů jedenácti zemí.

Pardubické barvy hájili letošní dvojnásobný juniorský vicemistr světa Daniel Cimburek a dvojnásobná mistryně Evropy v orientačním potápění Kristýna Janoušková.

„Naše výprava měla být početnější, ale z důvodu nemocí se závodů zúčastnili pouze dva závodníci,“ vysvětluje na úvod Anna Cimburková, PR asistentka pardubického klubu.

Po MS v ploutvovém plavání
První „svět“ a hned dvě stříbra!

Daniel Cimburek potvrdil svou formu z letního světového šampionátu juniorů a v Egeru si sáhl hned čtyři medaile.

„Ač junior, získal nejcennější kov na trati 400 m pod vodou v kategorii mužů. Spíše než se soupeři bojoval se svým českým juniorským rekordem, který mu v závěru těsně unikl. V disciplíně 100 metrů pod vodou se skvěle popasoval s rolí favorita a vyhrál ji s náskokem více než dvou sekund. Zbylé dvě medaile vybojoval trochu překvapivě na nejkratších sprintech v osobních rekordech. V padesátce na hladině byl druhý, na stejné trati pod vodou třetí,“ popisuje Cimburková.

Jeho kolegyně s reprezentačního i pardubického družstva už tak úspěšná nebyla. A mohla za to z části zase nemoc, která ji připravila o víc než týden tréninku před odjezdem do Maďarska.

„Kristýna Janoušková nemohla v plné míře zužitkovat formu z orientačního potápění i bazénu. I přes slabší časy si svou bojovností vyplavala solidní šesté místo na trati 100 m RP a sedmou příčku na 400 m RP,“ uvádí Anna Cimburková.

Ploutvové plavání. Ilustrační foto
Potápěči rozráželi světové vody

Celkově si ploutvoví plavci České republiky pověsili na krk sedm cenných kovů. K více než polovině přispěl Daniel Cimburek.

To je dobrá zpráva pro KP Pardubice, který se chystá na mistrovství republiky jednotlivců. Šampionát se uskuteční o prvním listopadovém víkendu ve Zlíně.