Závod 25. Žamberský NO+BL duatlon, otevřený pro účast veřejnosti, je zároveň mistrovstvím ČR v duatlonu a závodem Poháru Východních Čech v triatlonu a duatlonu.
„Těšíme se nejen na sportovní výkony, ale hlavně na diváky, bez kterých žádný závod nemá atmosféru," zve k příjemně strávené sobotě 19. září za tým organizátorů Tomáš Strnad z 3DFITNESS Race Teamu. Podle jeho slov se na přípravě podniku, který si za roky své existence získal veliký respekt, podílí téměř sedmdesátka dobrovolníků. „Připraveni jsme snad tradičně dobře, snažíme se nepodcenit sebemenší detail a vycházet ze všech našich dlouholetých zkušeností," podotýká Tomáš Strnad. „Teď už jen, aby vyšlo počasí. Jak se říká: Počasí dělá půlku závodu a to je zkrátka pravda."
Žamberský duatlon je zajímavou příležitostí, kdy se amatérští sportovci mohou ocitnout na stejné startovní čáře se špičkovými profesionály. „Reprezentanti a známá jména nebudou chybět ani letos," pochvaluje si Tomáš Strnad s tím, že příležitost porovnat si síly je mimořádně přitažlivá. „Diváci mají navíc díky zvoleným okruhům dokonalý přehled o dění na tratích a průběžném vývoji závodu," připomíná.
Letošní ročník je jubilejní – pětadvacátý. „Začalo to kdysi velkou vášní pro triatlon, kterou jsem sdílel s kamarády," vzpomíná Tomáš Strnad, který stojí za zdejšími závody od prvních krůčků. „Ale protože nám tak úplně dobře nešlo plavání, zvolili jsme raději duatlon," žertuje s úsměvem. „Střídat kolo a běh není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Čeká nás zajímavý závod. Všichni budeme rádi, když nepřijde žádné zranění a závodníci se zase rádi vrátí na příští ročník."
Závodit se v sobotu 19. září začíná již v 9 hodin, kdy se do bojů o medaile vrhnou nejmladší kategorie. Hlavní závod odstartuje v půl jedenácté. Pořadatelé děkují všem za pochopení kvůli dopravnímu omezení na hlavní silnici Žamberk – Letohrad. (div)