Pořadatelům se povedlo připravit delší i rychlejší trať, která byla dostatečně přehledná pro zhruba 600 spokojených diváků. Fanoušci měli možnost vidět celkem 21 jízd. Už v první sérii kvalifikačních jízd si nejlépe vedli favorizovaní bratři Šrolerové i Mňuk s Langerem. Zahanbit se nenechali ani Sládek s Čížkem i zkušený Kunc s Prossem. V podobném duchu probíhala i druhá série jízd.
Konečně jednu z rozjížděk dokázal vyhrát bojovně jedoucí Mohaut s tradičním lyžařem Hotovým. Divácky zajímavé byly i další dvě série jízd. Nejvíce bodů získali Mňuk s Langerem, kteří si mohli vybrat nejlepší pozici pro start finálové jízdy. Bez problémů postoupili i další favorité.
Určitě velkým překvapením byl výkon nováčků v MČR Plíhala s Koutským. Tito dva mladí jezdci z nedaleké Javornice u Rychnova nad Kněžnou dokázali díky dvěma třetím místům v kvalifikaci těsně proklouznout přímo do finále. Naopak kuriózně přišli o přímý postup Hock s Novákem. V sedmé kvalifikační jízdě vedli až do cíle s velkým náskokem, ale při průjezdu cílem se lyžař neudržel lana, průjezd se jim pochopitelně nepočítal a oba museli do finále „B".
Ve finále „B" o dvě postupová místa do finále nejdříve několik kol vedli Marek s Kašparem. Druhou polovinu finále ovládli Hock s Novákem. Když už se zdálo, že finále vyhrají, měli dvě kola před cílem drobnou kolizi, čehož využili Lux s Adamcem.
Hlavní finálová jízda byla skvělou přehlídkou jezdeckého umění nejlepších posádek. Při rychlých průjezdech jednotlivých posádek těsně vedle sebe se až tajil dech. Finále nakonec nejlépe zvládli Mňuk s Langerem, kteří vedli od startu až do cíle. Ale neměli to vůbec jednoduché, protože hlavně ke konci závodu je zle proháněli Sládek s Čížkem. Dramatický boj o 3. místo mezi bratry Šrolerovými a Mohauptem s Hotovým skončil ošklivým pádem lyžaře Hotového, který se naštěstí obešel bez zranění. Na stupně vítězů se tak dostali i domácí bratři.
Nenápadnou jízdou dojeli na 4. pozici (podobně jako v Želči) Švorc se Šlechtou na dvoudobé KTM. Vůbec se nenechali zahanbit nováčci Plíhal s Koutským. Ke konci závodu jezdili dokonce na čtvrté pozici. V cíli byli nakonec na 5. místě, když poslední dva okruhy absolvoval Stanislav Koutský na jedné lyži. Vůbec se tentokrát nedařilo dalším mladým jezdcům Kubíčkovi s Hovadem, kteří skončili už v prvním kole.
V Klášterci nad Orlicí měl premiéru Orlický pohár v motoskijöringu, který je určený pro začínající jezdce. Organizátory potěšila jezdecká účast, protože startovalo celkem 24 dvojic. Ve startovním poli byly dokonce dvě slečny z pořádajícího klubu – Barbora Jurčanová a Barbora Dubnická. Orlický pohár se jel stejným systémem jako MČR a vyvrcholil finálovou jízdou na šest kol. Po vyrovnaném výkonu se mohli potěšit z premiérové výhry vítězové z kvalifikace Kylar s Majvaldem. O 2. a 3. místo bojovali bývalí účastníci MČR Vetešník a Rous. V těsném cílovém dojezdu byl nakonec lepší Zdeněk Vetešník. Mistrovství ČR v motoskijöringu „ORION – SHIVA KTM CUP 2013" pokračuje už zítra na nové trati v Martinicích v Krkonoších.
Do čela seriálu se dostali klášterečtí vítězové Mňuk s Langerem se ziskem 41 bodů. Na jejich případě je vidět, jak je zajímavé nové bodování, kdy nejlepší tři jezdci z kvalifikace získávají další bonusové body. Mňuk s Langerem zatím vyhráli kvalifikaci v obou závodech a mají tak o 6 bodů více než při dřívějším způsobu hodnocení. Na druhé pozici jsou bratři Šrolerové s 38 body a na 3. místě loňští mistři Sládek s Čížkem s 35 body.
Celkové výsledky vloženého závodu: 1. František Kylar – Tadeáš Majvald, Kunčice, Husqvarna, 7:13.39; 2. Zdeněk Vetešník – Jaroslav Procházka, Dalečín, Honda, 7:20.08; 3. Oldřich Rous – Petr Regnard, Lukavice, Suzuki, 7:20.60.
Celkové výsledky závodu MČR na 10 kol: 1. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha, 11:18.29, 2. Josef Sládek – Petr Čížek, SMS motokrosu Pardubice, Honda, 11:21.33, 3. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMS motokrosu Pardubice, Yamaha, 11:31.45, 4. Josef Švorc – Ondřej Šlechta, AMK Dobřany v Orlických horách, KTM, 12:03.67, 5. Michal Plíhal – Stanislav Koutský, SMS motokrosu Pardubice, Kawasaki, 11:22.52/9 kol, 6. Jindřich Lux – Josef Adamec, BV Racing, KTM, 11:27.43/ 9 kol. (jl)