Za šachovnice zasedne přes tři sta hráčů z téměř všech světadílů. V první dvacítce se nachází samý velmistr. Objevuje se v ní stále více mladých hráčů. Jedničkou je Jorden van Foreest z Nizozemí.

„Je pátým nejlepším na světě do dvaceti let. Nikdy ještě u nás nehrál, tak uvidíme,“ sděluje ředitel festivalu Jan Mazuch.

Nasazená dvojka David Paravyan dorazila z Ruska.

„Dvacetiletý hráč se vloni umístil velmi vysoko. V tu dobu byl ještě mezinárodní mistr,“ upřesňuje.

Kapitolou samou o sobě je třetí nasazený Sergei Movsesian. Jedna z ikon pardubického festivalu, který reprezentuje Arménii. Před iks lety velmistrovský turnaj ovládl a v době své největší slávy se mu vyhýbal. V posledních třech letech ale do hlavního klání vždy nastoupil. A znovu ho jednou vyhrál. „Sergei má k Pardubicím vřelý vztah. Bydlí tu jeho rodiče. Pokaždé na turnaj rád zavítá. Jako host či hráč,“ poukazuje Mazuch.

V první desítce se objevuje hned české trio. Na nejvyšší pozici, číslo šest, figuruje Jiří Štoček. „Jirka je chodící inventář. Startuje u nás již po pětadvacáté,“ říká Mazuch.

Naopak českým benjamínkem je Trai Dai Van.

„Je to největší český talent. Už v sedmnácti letech se stal velmistrem a v ročníku 2001 mu patří desátá příčka na světě,“ vypichuje. Desítku nejlepších uzavírá Vojtěch Plát.

Supermoto kombinuje závody na asfaltu a v terénu.. Ilustrační fotografie.
Provazník splnil roli favorita

Páteční nabídka
ŠACHY: Pardubice Open – 1. kolo velmistrovského turnaje (15.00), Motorgas Open – 1. kolo ratingového turnaje pro hráče s ELO do 2300 (15.00), Znovín Znojmo Open – turnaj v baskickém šachu (9.30), Chessbase Open – turnaj čtyřčlenných družstev mládeže (10.00, vše ČSOB Pojišťovna ARENA Pce).