Sportovní areál pod Peklákem bude v neděli 24. června patřit vyznavačům horských kol, uskuteční se zde jubilejní 10. ročník Českotřebovského cyklomaratonu. O finanční prémie, poháry, medaile a věcné ceny, ale také o čest a slávu se bude bojovat na tratích dlouhých 50 a 25 kilometrů.

Připraveny dvě tratě

Hlavní závod měří 50 kilometrů, převýšení je 1200 metrů. Pořadatelé přidali kilometry v terénu, muži závodí v šesti a ženy ve čtyřech kategoriích. Finanční dotace (včetně horské prémie na Andrlově chlumu) činí 18 500 korun. Vítěz a vítězka se mohou těšit na krásné broušené poháry věnované starostou města.

Kratší závod měří 25 kilometrů, převýšení je 450 metrů. Došlo k rozšíření počtu kategorií. Ve dvou věkových kategoriích budou měřit síly muži a ženy, soutěžit budou chlapci a dívky do patnácti let, junioři a juniorky. Pro pořadatele znamená novinka to, že musí mít připraveno více věcných cen. Tradičně budou oceněni nejstarší a nejmladší účastník závodu, nejlepší muž a žena s trvalým bydlištěm v České Třebové.

V tombole čeká na výherce dvacítka zajímavých cen, ten nejšťastnější získá víkendový pronájem automobilu Mitsubishi s plnou nádrží!

Nezbytné úpravy

Úpravy tratě byly dokončeny dva týdny před konáním. „Všechny zarostlé úseky, to znamená stoupání na Kozlov, lesní singltrek nad Přívratem, hráz a louka u rybníka na Presích a stoupání nad parnickým hřbitovem směrem k Pekláku, jsou kvalitně vyčištěny. Osobně garantuji, že jízda ve vysoké trávě nebo v kopřivách se ani letos v České Třebové konat nebude,“ říká pořadatel závodu Vladimír Vaněk.

Vloni v České Třebové závodily téměř dvě stovky bikerů, deset dnů před letošním cyklomaratonem bylo přihlášeno 92 závodníků. „Uvidíme, někteří borci čekají s přihlášením do posledních dnů, důležitou roli hraje počasí. Budu spokojený, když se přiblížíme loňské účasti,“ věří Vaněk v početné číslo startujících. Přihlášky jsou možné vyplněním přihlašovacího formuláře přes internet nebo osobně při prezentaci v kanceláři závodu (23. a 24. června). Samotná prezentace závodníků začíná v 8 hodin, start závodu je připraven na 11.15 hodin, vyhlášení výsledků na 14.30 hodin a losování tomboly na 15.15 hodin.

Zajímavý program

Nedílnou součástí 10. ročníku Českotřebovského cyklomaratonu budou dětské cyklistické závody v areálu a v bezprostřední blízkosti fotbalového stadionu. Soutěžit se bude v pěti kategoriích, zvlášť hodnoceni budou chlapci a dívky, mezi nejlepší bude rozděleno celkem třicet medailí. „Závody proběhnou v organizační režii Ski areálu Peklák. Medailí a věcných cen máme dost, a tak věřím, že děti i jejich rodiče budou spokojeni. Slavnostní vyhlášení výsledků provedeme bezprostředně po startu hlavního závodu, poté bude pro děti připraven téměř tříhodinový doprovodný program, který připravuje Dům dětí a mládeže Kamarád,“ říká Vladimír Vaněk.

Důležité časy: 8.30 – 9.15 hodin prezentace, 9.30 – 10.30 hodin závody, Další informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz.   (fr)

český reprezentant do dvaceti let Jiří Skalák (uprostřed) proti Polsku.
Skalák na pár dnů v Pardubicích: Na tréninku potkal bývalé spoluhráče