Ve slabší třídě MX2 se poprvé v kariéře představí na světové dráze osmnáctiletý talent Petr Rathouský závodící v barvách Orion Racing Teamu Litomyšl. „Bude to můj první start v mistrovství světa, dostal jsem od Autoklubu ČR divokou kartu. Je to pro mě velká výzva a zároveň možnost získat nové zkušenosti. Pokud to půjde, chci bojovat o první světové body. Místní trať znám dobře, sedí mi, moc se těším, ale bude to velmi těžké,“ vyjádřil se třetí muž průběžného pořadí republikového šampionátu. Kromě něho budou hájit české barvy stálí účastníci seriálu Petr Polák s Jakubem Terešákem a s nimi Adam Dušek.

Pořadí mladých pilotů MX2 se neustále mění. S červenou tabulkou jako vedoucí závodník seriálu přijede do loketských serpentin Maxime Renaux z Francie, na druhé místo klesl Ital Guadagnini, třetí je hodně rychlý Španěl Fernandez. Po zranění kolene se skvěle rozjíždí vicemistr světa z loňského roku Belgičan Geerts, jenž o minulém víkendu z holandského Ossu vydoloval 50 bodů.

Motokrosaři Orion Racing Teamu v Jiníně.
Orion sbírá výborné výsledky, triumfem nyní překvapila Laňková

Jako lídr nejprestižnější kategorie MX GP zavítá do Lokte Slovinec Gajser.

Program světových kubatur doplní v Lokti ještě závody mistrovství světa žen a mistrovství Evropy. V nich se představí další dva „Orioňáci“. Petr Bartoš pojede ve třídě EMX Open a Jonáš Nedvěd zabojuje o přední umístění v kategorii EMX 2T. „Mám rád velké závody a chci se v Lokti ukázat před sponzory, týmem a svými příznivci,“ uvedl nestárnoucí motokrosový matador Bartoš, do jehož závodu je přihlášeno pět desítek motokrosařů. Méně početnou konkurenci bude mít Nedvěd na dvoutaktu. „Z loňska mám určité zkušenosti, teď jsem si znovu připomněl jízdu na dvoutaktu v Rudníku a nebylo to vůbec špatné. Takže v Lokti bych chtěl bojovat o přední umístění, ale to se ukáže podle časů a také je k tomu potřeba mít dobré dva starty,“ poznamenal Nedvěd.

Evropské závody se pojedou v Lokti v sobotu, den nato přijdou na řadu bitvy o světové body.