V pardubickém padesátimetrovém bazénu se uskuteční Velká cena města, která je zároveň 2. kolem Českého poháru Arena Cup. Pikantnost celému závodu dává fakt, že pro české plavce je to jediná možnost, jak se kvalifikovat na červencové ME, které se koná ve skotském Glasgow.

Na startu tak bude téměř kompletní česká špička. Nechybí Simona Baumrtová z Chomutova, Kristýna Horská z Bohemians a loňská juniorská mistryně Evropy Barbora Seemanová. Naopak zdravotní trable nepustí do Pardubic vytrvalce Jana Micku (USK Praha). A Barbora Závadová trénuje v Austrálii.

Jaké by to byly mezinárodní závody bez zahraničních hvězd. Tou nejzářivější bude španělská reprezentantka, olympijská vítězka z OH v Riu na 200 m motýlek, Mireia Belmonteová (na snímku). Doprovodí ji norský reprezentant Henrik Christiansen – např. stříbrný z ME 2016 na 400 m volný způsob, finská plavkyně Jenna Laukkanenová – na ME na krátkém bazénu loni 2x stříbro na 50 m a 100 m prsa, dánský motýlkář Viktor Bromer – na OH v Riu 6. na 200 m či maďarská reprezentantka Zsuzsanna Jakabosová – trojnásobná mistryně Evropy z roku 2016. Na startu se objeví dále skvělí plavci ze španělské, maďarské, namibijské a syrské reprezentace, klubové barvy budou hájit plavci z Rakouska a Slovenska. A samozřejmě i z 82 klubů České republiky.

„Přihlášky přišly od 670 plavců. Ani jsme nebyli všechny schopni přijmout. Přesto závody nabídnou špičkovou úroveň. A budou patřit k vrcholům domácí letní plavecké sezony, slibuje za pořádající oddíl SCPA Pardubice mimo jiné trenér Tomáš Neterda.

Ve vlastním bazénu nebudou chybět ani borci z pardubických oddílů. Z SCPA Pardubice se kvalifikovalo 28 plavců v čele s Janem Čejkou, který už má splněné limity na letošní MEJ v Helsinkách. Dále pak další juniorská reprezentantka Kristýna Jiránková, Adéla Vavřinová i Jan Prokop. Na bloky se postaví i pardubická legenda Jana Klusáčková a po návratu z ročního pobytu v USA Adéla Teclová a Kateřina Burianová. PK Pardubice bude reprezentovat deset plavců v čele s juniorským reprezentantem Liborem Krpálkem. Dvě plavkyně budou hájit barvy Sports Teamu Pardubice.

Začátek pátečního programu je stanoven na 13 hodinu rozplavbami, podvečerní blok finále A a B by měly začít okolo půl šesté. Sobotní a nedělní rozplavby vypuknou v 8.30, odpolední finále budou v 16 hodin.