VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bude Šroler nakonec 'spokojenej' jako želva?

Ústí nad Orlicí - Kulturista z Ústí nad Orlicí se chystá na mistrovství světa.

22.8.2009 2
SDÍLEJ:

Takhle dře v posilovně Tomáš Šroler den co den. Má totiž jasný cíl, chce být na mistrovství světa šestý. Foto: Jan Pokorný

Ve třiačtyřiceti letech už ale nedoufal, že se tam ještě podívá.

Při setkání s ním máte zdravý respekt. Ne strach, respekt. Vyloženě na něho sedí označení chlap jako hora. Jenže když se 101,5 kg vážícím TOMÁŠEM ŠROLEREM (43 let) strávíte hodinu, zjistíte, že to není jenom hromada svalů. Je to člověk, který svůj sport miluje a pro kulturistiku dýchá. Nyní se ústecký silák pomalu chystá do Anglie, kam se vydá 24. října na soutěž zvanou „Mr. Universe“. To je pro kulturisty něco jako Svatý grál. „Předtím mě ale ještě čeká nominační závod ve Frýdlantu. Kulturista tam musí mít top formu, jako kdyby jel na mistrovství světa. Když ji nemá, nikam nejede,“ přibližuje úskalí poslední fáze nominace ústecký kulturista, který se bude světového šampionátu účastnit v kategorii „Masters“, tedy pro muže nad čtyřicet let.

Je to pro vás premiéra na takto prestižní akci?
Ano a je to pro mě ohromná výzva. Třiadvacet let se věnuji kulturistice a jsem strašně rád, že jsem dostal šanci jet na mistrovství. Nikdy jsem se takto prestižních závodů neúčastnil. Pouze jsem byl na mistrovství republiky. Bude to pro mě velký zážitek.

Vloni jste připravoval jako trenér na mistrovství světa Jindřicha Popeláře. Napadlo vás vůbec, že příští rok byste mohl být v jeho roli?

Tak to vůbec. To se rodí postupně. Dost záleží i na finančních podmínkách, protože takový závod spolkne celkem značnou finanční částku.

Máte svého trenéra, nebo čerpáte ze zkušeností?
Nemám, využívám jen těch zkušeností. Pokud budu mít trenéra, tak spíš sparingpartnera na tréninky před závody, kdy půjde do tuhého. Co se týká metodiky, výživy a tréninku, to je všechno na mně.

Kdy jste s přípravami na Mr. Universe začal?
Najíždět jsem začal v únoru a tréninky byly obden. Je to ale individuální záležitost. V srpnu mi bylo třiačtyřicet a každých pět let je na těle znát, a to především v regeneraci. Tělo funguje jinak než u pětadvacetiletého kluka.

Nejste náchylnější ke zraněním?
To je samozřejmě potřeba brát v potaz. Člověk musí trénovat s rozvahou, poctivě se rozcvičovat a zahřívat se. Nesmím ani zapomínat na výživu šlach a kloubů.

Je hodně důležitá prevence?
Ano, vycházím především z individuálních pocitů a kvalitního rozcvičování. Je hodně důležité vnímat svoje tělo. Používám Wobenzym, to je enzymoterapie, která tělo regeneruje a dodává mu větší dávku enzymů, aby lépe pracovalo.

Jak vypadá takový váš klasický tréninkový den?
Pokud je trénink ráno, probíhá výhradně nalačno za použití suplementů, které mají za úkol spalovat tuky. Trénink trvá řádově hodinu a půl. Když to jsou nohy, tak ho prodlužuji, protože musím sednou na kolo a vyšlapat laktáty, které se tam nahromadí. Po tréninku přijde znovu suplementace – aminokyseliny, jednoduché cukry.

Musela u vás proběhnout nějaká zásadní změna životosprávy?
Určitě. Posledních závodů jsem se účastnil v roce 2004. Nikdy jsem cvičit nepřestal, ale dělal jsem tento sport tak na fitness úrovni.

Takže nelze říct, že byste se někde rok flákal…
To ani náhodou. Proto také nástup do soutěžní přípravy byl celkem jednoduchý. Životospráva u mě nikdy nebyla na hraně. Vždycky jsem dbal na to, abych dobře regeneroval a měl například i dostatečný spánek. Co jsem musel upravit, tak to byl ale stravovací režim. Nemohu si dát žádnou pizzu, knedlíky.

A asi ani ta kačena, kterou jste si dával kolem Vánoc, nepřipadá v úvahu, že ne?
(úsměv) To nepřipadá.

„V mé kategorii klidně může být třicet lidí. Je to hodně našvihané. Mr. Universe je historická soutěž.“

Jakou čekáte na světovém šampionátu konkurenci?
V mé kategorii klidně může být třicet lidí. Je to hodně našvihané. Mr. Universe je historická soutěž, vždyť se jí účastnila i ikona světové kulturistiky Arnold Schwarzeneger. Bude to velký závod.

Nemají třeba Afričané výhodu? Jim se přeci muskulatura vyvíjí daleko lépe než nám…
Černoši mají krásný tvar muskulatury. Ale svalový rozvoj trvá stejně dlouho jako u bílého kulturisty. Dřina musí být u všech stejná.

Cíle si v takto nabité konkurenci dáváte jaké?
Chtěl bych se umístit ve finále. Prohlížel jsem si loňské a předloňské ročníky a konkurence je pochopitelně veliká. Uvidíme, jak se bude dařit.

Všiml jste si něčeho zajímavého?
Svalové objemy, nekvalitní monstra, takoví ti herkulesové, to se nyní nepreferuje. Preferuje se kvalita svalů, tvrdost, separace a vyrýsování.

V našlapaném startovním poli třiceti jmen budou rozhodovat detaily. Na co si musíte dávat největší pozor?
Musíte dobře znát své tělo a je potřeba perfektně dotáhnout poslední týden, kde je ta superkompenzace. Důležitá je i manipulace s vodou, aby zavčasu z podkoží odjela. Je potřeba připravit tělo do maximálního vyrýsování tak, že člověk má na sobě jenom pět procent tuku.

Jaká je mezi kulturisty na obdobné akci atmosféra? Jdete si po krku?
V rozcvičovně panuje takový zdravá atmosféra. Každý se soustředí na rozcvičení a tu a tam se prohodí i nějaká kamarádská poznámka. Na pódiu ale nikdo nezná bratra. Tam se každý snaží během čtvrt hodiny prodat maximum.

Dělají se kulturisté mezi sebou i nějaké naschvály?

Ne, to u nás k vidění absolutně není. Nikdy jsem nic takového nezažil.

Dá se od někoho třeba odkoukat příprava, nebo každý kulturista svoje tajemství tutlá?
Rád používám slovo individuální a příprava, ta je ultra individuální. Nikdo z jiného týmu nebo státu se vám nebude svěřovat, na čem pracuje a jak probíhají poslední dny přípravy. Je to do jisté míry know how každého z nás.

Tělo budete mít pořádně rozjeté, ale jak bude probíhat najíždění do „normálního režimu“ ?
Regenerace bude probíhat úplně v pohodě. Jen se budu muset vyvarovat slaným věcem. Tělo bude bez vody a když do sebe dostanete něco hodně slaného, tak jedna molekula soli na sebe dokáže navázat až tři molekuly vody. Potom dochází k tomu, že člověk vypadá zpuchle. Není to dobré ani kvůli srdečnímu svalu. Pokud si něco budu dávat, tak to určitě budou sladké věci, třeba zmrzlina.

Takže se budete pěkně rozmazlovat…

Také se to dá tak říct (úsměv). Jak má tělo úbytek vody, musí tam být zase nájezd. Tělo bude potřeba rozpít, dodávat třeba tekuté cukry, což jsou třeba právě ty zmrzliny. Pokud si dám jídlo, tak třeba pizzu. Nejde dělat nic skokově.

Nezlobte se na mě, ale já si říkám, co vás žene do toho takhle trpět a dřít?

Trpět a dřít… (odmlčí se). Když se něčemu člověk věnuje třiadvacet let a je něčemu oddaný, je pro něho velká výzva zkusit uspět na mistrovství světa. Kulturistika je moje velká kamarádka.
A oproti fotbalu, hokeji… máte výhodu, že kulturistiku vlastně můžete dělat třeba do sedmdesáti…
Přesně tak. Je to individuální sport, kde si určuji tréninkové jednotky sám a nejsme na nikoho vázaný, na žádný kolektiv.

Asi byste s ní ze dne na den tedy praštit nemohl, že ne?
To rozhodně ne.

Skutečně si ani občas neřeknete, že byste se nejradši na zvedání železa vykašlal a zašel si na klobásu a pivo?
Takovou potřebu opravdu nemám a tím spíš před závody. Když si vzpomenu, že jsem jel tři roky v kuse, tak při tom třetím roce člověk říká, už abych to měl za sebou. Tam si to třeba člověk řekne. Ale teď určitě ne.

Je nějaké jídlo, které byste mohl jíst pořád a teď si ho dát nesmíte?
Už jsem o tom mluvil, je to pizza.

Co by se stalo, kdybyste si ji dal?
Teď by se toho asi moc nestalo, jen bych si malinko narušil fazonu. Určitě bych si však narušil trávení. Tělo přeci jenom přijímá jiné věci a pizza je takový mišmaš různých surovin a určitě by to bylo cítit.

„Když půjdu trénovat nohy, tak za jednu tréninkovou jednotku nazvedám pětatřicet tun.“

Můžete si stereotyp při přípravě okořenit třeba tenisem nebo volejbalem?
V žádném případě. Člověk se musí šetřit a být velice ekonomický s energií. Když půjdu trénovat nohy, tak za jednu tréninkovou jednotku nazvedám pětatřicet tun. Vydanou energii do sebe potom musím přijmout a potom musí probíhat regenerace. Pokud bych měl v době volna jít hrát tenis, bylo by to absolutně špatně a energii bych vytloukl. Pokud se chci odreagovat, tak relaxuji třeba v kině anebo se doma podívám na pěkné DVD.

Jak vás tak poslouchám, je kulturistika pořádná věda. Šlo by ji dělat i nevědecky?
To už asi těžko. Za poslední roky se strašně posunula. Jsou lidé, kteří nemají na těle třeba žádné svaly a v životě nedrželi v ruce činku, ale vědí, jak svaly pracují, a zlepšují metodiku kulturistiky. Na Slovensku je to třeba státní trenér pan Čížek. Mně dala hodně životní praxe. Informace, které jsem nabyl, nikde nevyčtete a tím si každý musí projít sám.

Nedostižnou metou pro sprintera je nyní běžet stovku pod 9,5 sekundy. Jaká je ta vaše?
Stát na bedně. Sám o tom ale teď moc nepřemýšlím. Vím, co bude na mistrovství světa za lidi, jaká bude konkurence. Když budu v první šestce, budu spokojenej jako želva.

PAVEL RYŠAVÝ,JAN POKORNÝ

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč

Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště:, ACR GASTRO s.r.o., pracoviště SPORT BAR, Masarykovo náměstí č-p- 64, 564 01 Žamberk, Kontakt: Žítek Martin, e-mail: acr.gastro@seznam.cz, telefon: 608 283 253, osobně na pracovišti.. Pracoviště: Acr gastro s.r.o., pracoviště sport bar, Masarykovo náměstí, č.p. 64, 564 01 Žamberk. Informace: Martin Žítek, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič nákladního automobilu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Rozvoz mlékárenského zboží ze skladu ACCOM Choceň po území ČR (nástup možný ihned). Pracoviště: Martin transport s.r.o., Pernerova, č.p. 69, 565 01 Choceň 1. Informace: Petr Bednář, .

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 23 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) KONTROLOR/KA KVALITY - METROLOG/ŽKA. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU: B. Smetany č.p. 380, Žichlínské Předměstí, 563 01 Lanškroun, PRACOVNÍ NÁPLŇ:, - kontrola kvality vstupů a výstupů ve strojírenství, - mezioperační kontrola, POŽADUJEME:, - minimálně SŠ vzdělání technického směru, nejlépe v oboru metrologie nebo strojírenství, - samostatný a tvůrčí k práci, - poctivost a svědomitost, - praxe v oboru výhodou, - práce na PC, KONTAKT: zašlete životopis na e-mail. Pracoviště: Soma spol. s r. o., B. Smetany, č.p. 380, 563 01 Lanškroun. Informace: Klára Rybková, +420 465 350 824.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 000 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Firma NÁSTROJE CZ, s.r.o. se sídlem v Kyjově, Riegrova 399 vypisuje konkurz na pozici:, Prodavač maloobchodní prodejny v Lanškrouně pro prodej nářadí a nástrojů se zaměřením na obrábění, MÍSTO VÝKONU: Nádražní č.p. 1, Žichlínské Předměstí, 563 01 Lanškroun, NÁSTUP DLE DOHODY, MZDA: od 16.000 Kč do 30.000 Kč dle výsledků prodeje, PRACOVNÍ NÁPLŇ: zajištění prodeje a chodu maloobchodní prodejny v Lanškrouně, POŽADUJEME: , - vyučení v technickém oboru výhodou, - řidičský průkaz skupiny B, - základní znalost práce s PC, - bezúhonnost, časová flexibilita nutností, - vhodné i pro absolventy, po nástupu bude zajištěno zaškolení, NABÍZÍME: , - jednosměnný provoz s flexibilní pracovní dobou 8 h/den, a to na plný pracovní úvazek, - pracovní poměr na dobu neurčitou, KONTAKT: životopis zasílejte POUZE do e-mailu v CZ jazyce, budete vyzváni po předchozí e-mailové, či telefonické domluvě na osobní pohovor, Informace o firmě na internetových stránkách: www.nastrojecz.cz nebo na FB: https://www.facebook.com/nastroje.cz?fref=ts. Pracoviště: Nástroje cz, s.r.o., provozovna lanškroun, Nádražní, č.p. 1, 563 01 Lanškroun. Informace: Pavel Beneš, +420 727 955 130.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kateřina Siniaková s trofejí pro vítězku wimbledonské čtyřhry.
5

Krejčíková a Siniaková. Další Češky, které září na deblové scéně

Výstavba nových učeben pro zpracování zvěřiny.
3

Studenti budou jako jediní v kraji zpracovávat zvěřinu. Pomohla unie

AKTUALIZOVÁNO

Při nehodě u Rudoltic zemřela řidička

Rudoltice - Na silnicích na Orlickoústecku vyhasl v úterý další život. Před 16. hodinou se u Rudoltic na silnici I/43 čelně střetla dvě vozidla značek Mazda BT 50 a Škoda Felicie. 

Ve Vonwillerce vystoupí Italové

Žamberk - V areálu Vonwillerovy továrny v Žamberku ve středu od 17 hodin vystoupí třicetičlenný hudební soubor Musica di crescendo San Salvo z italské Frasagrandinarie a Lentelly, koncert se koná během mezinárodního setkání mládeže.

Na Czech Open klid před bouří. A pak to pojede na plné pecky

Východní Čechy, Pardubice - Trochu ubrat plyn, ale také klid před bouří… Asi takto by se dal charakterizovat současný stav na 29. ročníku pardubického festivalu Czech Open.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT