VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bude Šroler nakonec 'spokojenej' jako želva?

Ústí nad Orlicí - Kulturista z Ústí nad Orlicí se chystá na mistrovství světa.

22.8.2009 2
SDÍLEJ:

Takhle dře v posilovně Tomáš Šroler den co den. Má totiž jasný cíl, chce být na mistrovství světa šestý. Foto: Jan Pokorný

Ve třiačtyřiceti letech už ale nedoufal, že se tam ještě podívá.

Při setkání s ním máte zdravý respekt. Ne strach, respekt. Vyloženě na něho sedí označení chlap jako hora. Jenže když se 101,5 kg vážícím TOMÁŠEM ŠROLEREM (43 let) strávíte hodinu, zjistíte, že to není jenom hromada svalů. Je to člověk, který svůj sport miluje a pro kulturistiku dýchá. Nyní se ústecký silák pomalu chystá do Anglie, kam se vydá 24. října na soutěž zvanou „Mr. Universe“. To je pro kulturisty něco jako Svatý grál. „Předtím mě ale ještě čeká nominační závod ve Frýdlantu. Kulturista tam musí mít top formu, jako kdyby jel na mistrovství světa. Když ji nemá, nikam nejede,“ přibližuje úskalí poslední fáze nominace ústecký kulturista, který se bude světového šampionátu účastnit v kategorii „Masters“, tedy pro muže nad čtyřicet let.

Je to pro vás premiéra na takto prestižní akci?
Ano a je to pro mě ohromná výzva. Třiadvacet let se věnuji kulturistice a jsem strašně rád, že jsem dostal šanci jet na mistrovství. Nikdy jsem se takto prestižních závodů neúčastnil. Pouze jsem byl na mistrovství republiky. Bude to pro mě velký zážitek.

Vloni jste připravoval jako trenér na mistrovství světa Jindřicha Popeláře. Napadlo vás vůbec, že příští rok byste mohl být v jeho roli?

Tak to vůbec. To se rodí postupně. Dost záleží i na finančních podmínkách, protože takový závod spolkne celkem značnou finanční částku.

Máte svého trenéra, nebo čerpáte ze zkušeností?
Nemám, využívám jen těch zkušeností. Pokud budu mít trenéra, tak spíš sparingpartnera na tréninky před závody, kdy půjde do tuhého. Co se týká metodiky, výživy a tréninku, to je všechno na mně.

Kdy jste s přípravami na Mr. Universe začal?
Najíždět jsem začal v únoru a tréninky byly obden. Je to ale individuální záležitost. V srpnu mi bylo třiačtyřicet a každých pět let je na těle znát, a to především v regeneraci. Tělo funguje jinak než u pětadvacetiletého kluka.

Nejste náchylnější ke zraněním?
To je samozřejmě potřeba brát v potaz. Člověk musí trénovat s rozvahou, poctivě se rozcvičovat a zahřívat se. Nesmím ani zapomínat na výživu šlach a kloubů.

Je hodně důležitá prevence?
Ano, vycházím především z individuálních pocitů a kvalitního rozcvičování. Je hodně důležité vnímat svoje tělo. Používám Wobenzym, to je enzymoterapie, která tělo regeneruje a dodává mu větší dávku enzymů, aby lépe pracovalo.

Jak vypadá takový váš klasický tréninkový den?
Pokud je trénink ráno, probíhá výhradně nalačno za použití suplementů, které mají za úkol spalovat tuky. Trénink trvá řádově hodinu a půl. Když to jsou nohy, tak ho prodlužuji, protože musím sednou na kolo a vyšlapat laktáty, které se tam nahromadí. Po tréninku přijde znovu suplementace – aminokyseliny, jednoduché cukry.

Musela u vás proběhnout nějaká zásadní změna životosprávy?
Určitě. Posledních závodů jsem se účastnil v roce 2004. Nikdy jsem cvičit nepřestal, ale dělal jsem tento sport tak na fitness úrovni.

Takže nelze říct, že byste se někde rok flákal…
To ani náhodou. Proto také nástup do soutěžní přípravy byl celkem jednoduchý. Životospráva u mě nikdy nebyla na hraně. Vždycky jsem dbal na to, abych dobře regeneroval a měl například i dostatečný spánek. Co jsem musel upravit, tak to byl ale stravovací režim. Nemohu si dát žádnou pizzu, knedlíky.

A asi ani ta kačena, kterou jste si dával kolem Vánoc, nepřipadá v úvahu, že ne?
(úsměv) To nepřipadá.

„V mé kategorii klidně může být třicet lidí. Je to hodně našvihané. Mr. Universe je historická soutěž.“

Jakou čekáte na světovém šampionátu konkurenci?
V mé kategorii klidně může být třicet lidí. Je to hodně našvihané. Mr. Universe je historická soutěž, vždyť se jí účastnila i ikona světové kulturistiky Arnold Schwarzeneger. Bude to velký závod.

Nemají třeba Afričané výhodu? Jim se přeci muskulatura vyvíjí daleko lépe než nám…
Černoši mají krásný tvar muskulatury. Ale svalový rozvoj trvá stejně dlouho jako u bílého kulturisty. Dřina musí být u všech stejná.

Cíle si v takto nabité konkurenci dáváte jaké?
Chtěl bych se umístit ve finále. Prohlížel jsem si loňské a předloňské ročníky a konkurence je pochopitelně veliká. Uvidíme, jak se bude dařit.

Všiml jste si něčeho zajímavého?
Svalové objemy, nekvalitní monstra, takoví ti herkulesové, to se nyní nepreferuje. Preferuje se kvalita svalů, tvrdost, separace a vyrýsování.

V našlapaném startovním poli třiceti jmen budou rozhodovat detaily. Na co si musíte dávat největší pozor?
Musíte dobře znát své tělo a je potřeba perfektně dotáhnout poslední týden, kde je ta superkompenzace. Důležitá je i manipulace s vodou, aby zavčasu z podkoží odjela. Je potřeba připravit tělo do maximálního vyrýsování tak, že člověk má na sobě jenom pět procent tuku.

Jaká je mezi kulturisty na obdobné akci atmosféra? Jdete si po krku?
V rozcvičovně panuje takový zdravá atmosféra. Každý se soustředí na rozcvičení a tu a tam se prohodí i nějaká kamarádská poznámka. Na pódiu ale nikdo nezná bratra. Tam se každý snaží během čtvrt hodiny prodat maximum.

Dělají se kulturisté mezi sebou i nějaké naschvály?

Ne, to u nás k vidění absolutně není. Nikdy jsem nic takového nezažil.

Dá se od někoho třeba odkoukat příprava, nebo každý kulturista svoje tajemství tutlá?
Rád používám slovo individuální a příprava, ta je ultra individuální. Nikdo z jiného týmu nebo státu se vám nebude svěřovat, na čem pracuje a jak probíhají poslední dny přípravy. Je to do jisté míry know how každého z nás.

Tělo budete mít pořádně rozjeté, ale jak bude probíhat najíždění do „normálního režimu“ ?
Regenerace bude probíhat úplně v pohodě. Jen se budu muset vyvarovat slaným věcem. Tělo bude bez vody a když do sebe dostanete něco hodně slaného, tak jedna molekula soli na sebe dokáže navázat až tři molekuly vody. Potom dochází k tomu, že člověk vypadá zpuchle. Není to dobré ani kvůli srdečnímu svalu. Pokud si něco budu dávat, tak to určitě budou sladké věci, třeba zmrzlina.

Takže se budete pěkně rozmazlovat…

Také se to dá tak říct (úsměv). Jak má tělo úbytek vody, musí tam být zase nájezd. Tělo bude potřeba rozpít, dodávat třeba tekuté cukry, což jsou třeba právě ty zmrzliny. Pokud si dám jídlo, tak třeba pizzu. Nejde dělat nic skokově.

Nezlobte se na mě, ale já si říkám, co vás žene do toho takhle trpět a dřít?

Trpět a dřít… (odmlčí se). Když se něčemu člověk věnuje třiadvacet let a je něčemu oddaný, je pro něho velká výzva zkusit uspět na mistrovství světa. Kulturistika je moje velká kamarádka.
A oproti fotbalu, hokeji… máte výhodu, že kulturistiku vlastně můžete dělat třeba do sedmdesáti…
Přesně tak. Je to individuální sport, kde si určuji tréninkové jednotky sám a nejsme na nikoho vázaný, na žádný kolektiv.

Asi byste s ní ze dne na den tedy praštit nemohl, že ne?
To rozhodně ne.

Skutečně si ani občas neřeknete, že byste se nejradši na zvedání železa vykašlal a zašel si na klobásu a pivo?
Takovou potřebu opravdu nemám a tím spíš před závody. Když si vzpomenu, že jsem jel tři roky v kuse, tak při tom třetím roce člověk říká, už abych to měl za sebou. Tam si to třeba člověk řekne. Ale teď určitě ne.

Je nějaké jídlo, které byste mohl jíst pořád a teď si ho dát nesmíte?
Už jsem o tom mluvil, je to pizza.

Co by se stalo, kdybyste si ji dal?
Teď by se toho asi moc nestalo, jen bych si malinko narušil fazonu. Určitě bych si však narušil trávení. Tělo přeci jenom přijímá jiné věci a pizza je takový mišmaš různých surovin a určitě by to bylo cítit.

„Když půjdu trénovat nohy, tak za jednu tréninkovou jednotku nazvedám pětatřicet tun.“

Můžete si stereotyp při přípravě okořenit třeba tenisem nebo volejbalem?
V žádném případě. Člověk se musí šetřit a být velice ekonomický s energií. Když půjdu trénovat nohy, tak za jednu tréninkovou jednotku nazvedám pětatřicet tun. Vydanou energii do sebe potom musím přijmout a potom musí probíhat regenerace. Pokud bych měl v době volna jít hrát tenis, bylo by to absolutně špatně a energii bych vytloukl. Pokud se chci odreagovat, tak relaxuji třeba v kině anebo se doma podívám na pěkné DVD.

Jak vás tak poslouchám, je kulturistika pořádná věda. Šlo by ji dělat i nevědecky?
To už asi těžko. Za poslední roky se strašně posunula. Jsou lidé, kteří nemají na těle třeba žádné svaly a v životě nedrželi v ruce činku, ale vědí, jak svaly pracují, a zlepšují metodiku kulturistiky. Na Slovensku je to třeba státní trenér pan Čížek. Mně dala hodně životní praxe. Informace, které jsem nabyl, nikde nevyčtete a tím si každý musí projít sám.

Nedostižnou metou pro sprintera je nyní běžet stovku pod 9,5 sekundy. Jaká je ta vaše?
Stát na bedně. Sám o tom ale teď moc nepřemýšlím. Vím, co bude na mistrovství světa za lidi, jaká bude konkurence. Když budu v první šestce, budu spokojenej jako želva.

PAVEL RYŠAVÝ,JAN POKORNÝ

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 150 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA - POTRAVINÁŘSKÁ VÝROBA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pro provoz velkokapacitní kuchyně v Žamberku přijmeme pracovníka: Kuchař/ka - potravinářská výroba , MÍSTO VÝKONU: Orlická kasárna č.p. 733, 564 01 Žamberk, NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, PRACOVNÍ DOBA: Po - Pá, 4.00 - 12.30 hodin , POŽADUJEME:, - pečlivost práce, zájem o práci, - vyučen - nevyučené zapracujeme, - praxe v oboru předností, - pravidelné docházení do zaměstnání, - solidní vystupování při jednání se zákazníky, - zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, KONTAKT: zaslání životopisu na uvedený email, nebo je možná osobní návštěva každý pracovní den 9.30 - 10.00 hodin. Pracoviště: Imari spol. s r.o., Orlická kasárna, č.p. 733, 564 01 Žamberk. Informace: Petr Kaplan, . Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel odborných předmětů 25 020 Kč Učitelé odborného výcviku (kromě pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) UČITEL/KA ODBORNÉHO VÝCVIKU OBORU KUCHAŘ. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25020 kč, mzda max. 29400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Zámecká č.p. 1, 564 01 Žamberk, - platová řída 10, platový stupeň dle praxe, - po zkušební době osobní ohodnocení, odměny, - možnost prodloužení pracovní smlouvy, - příspěvek na stravování z FKSP, Kontakt: telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Střední škola obchodu, řemesel a služeb žamberk, Zámecká, č.p. 1, 564 01 Žamberk. Informace: Zuzana Pecháčková, +420 774 610 641. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 000 Kč Svářeči Svářeč v ochranné atmosféře. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: MÍSTO VÝKONU: Dvořisko č.p. 1219, 565 01 Choceň 1 , POŽADUJEME: výbornou znalost a praxi ve sváření metodou MAG, dobrou orientaci ve strojírenských výkresech, dobrý zdravotní stav. Pracoviště: Kögel, s.r.o., výrobní závod dvořisko, 565 01 Choceň 1. Informace: Svatava Kunstová, +420 465 738 213. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 100 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) ŘIDIČ/KA - NABÍRÁNÍ A ROZVOZ OBĚDŮ (ZKRÁCENÝ ÚVAZEK). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: MÍSTO VÝKONU: Orlická kasárna č.p. 733, 564 01 Žamberk, NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, PRACOVNÍ DOBA : Po - Pá, 8.00 - 12.30 , MZDA: 100/ hod. + benefit na dojíždění do zaměstnání, POŽADUJEME: , - pečlivost práce, - spolehlivost, - ŘP skupiny B, - zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, - práce na PC, KONTAKT: nabídky prosím zasílejte e-mailem nebo je možná osobní návštěva každý pracovní den 7,30 - 8,00 hod. Pracoviště: Gastro royal, spol. s r.o., Orlická kasárna, č.p. 733, 564 01 Žamberk. Informace: Petr Kaplan, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pardubičtí zdolali bundesligový tým trojkou z poloviny hřiště...

Ilustrační foto

Převýšov vyhrál počtvrté v řadě

Hledá se vítěz - v sobotu ve Vysokém Mýtě

Vysoké Mýto - Tuto sobotu od půl deváté ráno se uskuteční na Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě cyklistické závody pro děti.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT