Takové bylo v kostce II. kolo Českého poháru v biatlonu žactva, které proběhlo na přelomu ledna a února v Šedivském lomu.
Hned první závodní den se domácím biatlonistům náramně dařilo a ukázali, že na své trati mají natrénováno dokonale.
Ve vytrvalostním závodě posbírali celkem pět cenných kovů včetně dvou zlatých medailí a celkem čtrnáct umístění v elitní desítce.
Nejpřekvapivějšího výsledku zcela jistě dosáhl Jan Lána, který po bezchybné střelbě vyhrál kategorii žáci B a zastoupil tak nemocného Luďka Abraháma, jenž opanoval první kolo v Novém Městě na Moravě. První desítku pak uzavíral Lukáš Marek. Děvčata ve stejné kategorii vybojovala hned čtyři umístění v první desítce.
Bronzovou medaili si na krk pověsila Nikita Kubíčková, o jednu příčku za ní skončila Sváťa Mikysková. Šesté místo patří Tereze Grossmanové a desáté Kateřině Ondrušové. Mezi staršími žákyněmi doběhla na pátém místě Natálie Smrčková a na osmé pozici Karolína Mikulová.
Na závěr biatlonového klání prvního dne přišlo to nejlepší.
Starší žáci zcela deklasovali zbytek startovního pole a de facto si udělali z vytrvalostního závodu svůj vlastní „mistrák".
Vyhrál Tomáš Mikyska, Petr Kánský doběhl druhý, když oba bezchybně stříleli, a třetí příčku obsadil i přes pád Matěj Hermann. Navíc Matyáš Urban skončil šestý, Adam Strnad osmý a Tadeáš Remeš první desítku uzavřel.

Skvostná bilance i ve sprintu

Jak první den skončil, druhý začal. Forma se přes noc nevytratila. Medaile na kontě letohradských závodníků přibývaly. Nejinak tomu bylo i s umístěním mezi nejlepšími deseti.
Z prvenství se ve sprintu radovala trojice Nikita Kubíčková, Natálie Smrčková a Tomáš Mikyska.
V kategorii mladších žáků se prosadil na bronzovou příčku Matěj Költöe, vítěz vytrvalostního závodu Jan Lána se musel spokojit s pátou příčkou. Na stupně vítězů se podruhé postavila Nikita Kubíčková, ovšem tentokrát si „pronajala" ten vůbec nejvyšší stupínek. Tereza Grossmanová obsadila šestou příčku a Sváťa Mikysková byla sedmá.
Mezi staršími žákyněmi na tom byla nejlépe výše jmenovaná Natálie Smrčková a ještě dvě její kolegyně se vešly do první pětky, když čtvrtá skončila Michaela Šilarová a hned za ní doběhla do cíle Karolína Mikulová.
Chlapci nezůstali nic dlužni. Hned pět jich skončilo v Top Ten. Podruhé během víkendu se radoval z prvenství Tomáš Mikyska před druhým Petrem Kánským, když oba ani jednou na střelnici neminuli stejně jako ve vytrvalostním závodě. Do první pětky se vešel Matyáš Urban, Matěj Hermann doběhl sedmý a Tadeáš Remeš osmý.
Výsledky hovoří za vše, biatlon v Letohradu stoupá strmě vzhůru.

(bed, jf)