Není proto divu, že se do něj aktivně zapojují i pardubičtí hráči a hráčky. Zejména se daří těm mladším a dokladem toho je čerstvý úspěch české basketbalové reprezentace hráček do 18 let.

Na kvalifikaci o účast na evropském trojkovém basketbalu U18, která se hrála v italském Bari, si mladé české Lvice poradily se všemi soupeřkami a zajistily si účast na šampionátu v Maďarsku.

V českém týmu se prosadily také basketbalistky BK Studánka Alžběta Levínská a Natálie Černohorská. Společně s nimi reprezentovaly Anna Rosecká z BA Sparta a Anna Paťorková z Havířova.

České hráčky zdolaly Turecko 19:13 a Slovensko 16:13. Tyto dvě výhry je v předstihu kvalifikovaly na mistrovství, ale Lvicím to nestačilo, takže ve třetím utkání porazily rovněž Slovinsko 14:11.

Spokojený byl i trenér Martin Jakeš. Nejlepší je, že jsme postoupili v nejkratším možném čase, protože se hrálo v obrovském horku a každý zápas nám bral velké množství sil. Nejlepší výkon podaly hráčky proti Turecku. Se Slovenském to bylo trochu složitější, protože soupeřky hrály na hranici faulů s čímž jsme se nemohli vyrovnat. Se Slovinskem nám o nic nešlo a podle toho to také vypadalo.“

Mistrovství Evropy se hraje na přelomu srpna a září.   (fn)

Čeští basketbalisté (v bílém) porazili na úvod kvalifikace Island o dvacet bodů. Hrálo se v pardubické Tipsport aréně.
O postupový sen v Pardubicích