Atletický klub Vysoké Mýto sbíral v letošní sezoně úspěchy jak na běžícím páse, jehož rychlost byla nastavena na maximum.
Vše začalo již v halové sezoně, kdy se o tři cenné kovy postarala megastar klubu Zdeňka Seidlová. Uspěla nejen na mistrovství republiky ve své dorostenecké kategorii, ale i na seniorském mistrovství, kde skončila v závodě na 400 metrů na výtečném třetím místě, což jí mimo jiné vyneslo nominaci na halové mistrovství Atleti AC Vysoké Mýto společně s trenérem Lukášem Dejdarem.Evropy a první medaili pro Vysoké Mýto vůbec. Zápis bude uveden rovněž do historie vysokomýtské atletiky, neboť na halové mistrovství republiky se nominovalo osm atletů.
Vše podstatné se ale událo v hlavní sezoně. Z republikových šampionátů si svěřenci trenéra Lukáše Dejdara přivezli pět medailí, o které se postarali junioři Petr Smolák a Andrea Doubková a dorostenci Zdeňka Seidlová či štafeta ve složení Chytková, Novotná, Valášková.
Co je ale podstatné, tak ani o budoucnost se v Mýtě bát nemusejí. Stále slýcháváme v různých relacích či spotech, jak to bude s českým hokejem apod. Je pravda, že v celkovém měřítku nám hokejová kola poněkud výrazně ujíždějí, ale to v Mýtě řešit nemusejí. Naopak je zde předpoklad, že na úspěchy z letošního roku bude plynule navázáno. Impulsem jsou výkony žáků i žákyň, kteří v sezoně nejen na mistrovství předvedli, že je na čem stavět. Důkazem toho je atletka Tereza Valášková. Věkem sice žákyně již několikrát nakoukla do dorosteneckých závodů a zanechala velmi dobrý dojem.

Kometa na mezinárodní scéně

Dostáváme se na mezinárodní atletické pole, kde byla nejzářivější hvězdou ta Zdeňky Seidlové. Její výčet toho, co všechno během jediného roku absolvovala, je až neuvěřitelný. Všechny výkony, zaběhnuté časy, celkové výsledky však zastínila jedna jediná věc. Jako první člen AC Vysoké Mýto se dostala do seniorské reprezentace, když byla náhradnicí do štafety pro mistrovství Evropy v hale, které se konalo ve švédském Göteborgu. V 16 letech si tak mohla vyzkoušet, jak to chodí mezi evropskou elitou.
Zdeňka se také představila na mistrovství světa do 17 let v Doněcku, kde si doběhla na čtvrtce pro 10. místo (mezi Evropankami 4. místo) a s českou štafetou se podílela na čtvrtém místě. Štafeta navíc zaběhla český rekord. Aby toho nebylo málo, tak se běžecká naděje podívala i na evropský šampionát do 19 let v italském Rieti. Zde nastoupila do štafety na 4 x 400 metrů a obsadila osmé místo.

První liga se nikdy neomrzí

Vysokomýtské závodnice se poprvé představily v I. lize žen, jejichž hlavní cíl byl především udržet se a nesestoupit. Navíc V. Mýto je jediné družstvo z Pardubického kraje, které v soutěži startuje. Ve vyšší soutěži je pouze oddíl Hvězdy Pardubice, který ale disponuje několikanásobně vyšším rozpočtem. Cíl se však splnit povedlo, neboť atletky se umístily na sedmém místě. Nejlépe bodujícími závodnicemi byly Andrea Doubková 87,75 b., Zdeňka Seidlová 76,75 b., Hana Luticová 68,25 b., Barbora Chytková 45,25 b. a Lenka Kučerová 43,5 b.
Klub se také podílel na přípravě a uspořádání zimní ligy družstev v kategorii přípravek a mladšího žactva. Celkem se konala tři kola + finále. Stadion v Mýtě rovněž hostil finále krajského přeboru družstev přípravek a v neposlední řadě nesmí chybět ani Královský běh Kujebinou, kde startovalo více než 250 běžců.
Sezona se vydařila se vším všudy, ale je to i zavazující, neboť na výsledky, na které atleti dosáhli, bude složité navázat. Nicméně kvalitní práce v tréninku přinese, věřme, další parádní výsledky i v následujícím roce.

Výsledky klubu AC Vysoké Mýto
Halová sezona
Mistrovství České republiky dospělých:
Zdeňka Seidlová – 3. místo 400 m, nominace na HME dospělých, první medaile z MČR dospělých pro Vysoké Mýto.
Andrea Doubková – 14. místo 400 m.

Mistrovství České republiky dorostu a juniorů:
Junioři: Petr Smolák – 11. místo 3000 m, Andrea Doubková – 10. místo 60 m překážek, 9. místo 400 m.
Dorostenci: Zdeňka Seidlová – 2. místo 200 m, 3. místo 60 m, Barbora Chytková – 14. místo 3000 m, štafeta 4 x 200 m: Novotná, Chytková, Valášková, Seidlová. DQ.

Mistrovství České republiky žactva:
Tereza Valášková – 6. místo 60 m, 150 m DNP, Šárka Novotná – 12. místo 60 m, 13. místo 300 m, Alexandra Smoláková – 14. místo 1500 m, Anna Mědílková – 16. místo 300 m. Štafeta 3 x 300 m: 7. místo ve složení Novotná, Mědílková, Valášková.

Hlavní sezona
MČR dorostu a juniorů:
Junioři: Petr Smolák – 2. místo 3000 m překážek, Andrea Doubková – 3. místo 400 m překážek.
Dorostenci: Zdeňka Seidlová – 1. místo 400 m, 3. místo 200 m, Barbora Chytková – 5. místo 1500 m překážek, štafeta 4 x 100 m – 3. místo ve složení Chytková, Novotná, Valášková, David Roháček – Rozběh 100 m.

MČR žáků a žákyň:
Tereza Valášková – 5. místo 150 m, 6. místo 60 m, Šárka Novotná – 200 m překážek DNF, Alexandra Smoláková – 6. místo 800 m, 4 x 60 m: Doskočilová, Hloupá, Novotná, Valášková DQ, 4 x 300 m: 7. místo ve složení Novotná, Hloupá, Smoláková, Valášková.

Letní olympiáda dětí a mládeže:
Karolína Hloupá – semifinále na 60 metrů, Tereza Valášková – 4. místo 60 m, 3. místo se štafetou 4 x 60 m, Alexandra Smoláková – 7. místo 800 m, Šárka Novotná – 300 m rozběh, 3. místo se štafetou 4 x 60 m.

Mezinárodní úspěchy a výsledky:
Halová sezona: HME Göteborg – Zdeňka Seidlová (náhradnice do štafety 4 x 400 m). První nominace člena oddílu do seniorské reprezentace.

Hlavní sezona: MS 17 Doněck – Zdeňka Seidlová , 10. místo 400 m (4. místo mezi Evropankami), 4. místo se štafetou, český rekord se štafetou.

ME 19 Rieti – Zdeňka Seidlová, 8. místo se štafetou 4 x 400 m.

Mezistátní utkání Hradec Králové – Zdeňka Seidlová 400 m, splněný limit na MS 17.
EYOF – festival mládeže Svitavy – Zdeňka Seidlová 3. místo.