Relaxace o Bílé sobotě skončila rodinnou tragédií. Pětašedesátiletá matka s o dvacet let mladší dcerou zůstaly uvězněné v sauně u známých v zahrádkářské kolonii u Dvoreckého rybníka poblíž Robous na Jičínsku. Kvůli zlomené klice se nedostaly ven, jejich volání o pomoc zřejmě nikdo neslyšel. Snažily si zachránit život rozbitím okénka ve dveřích. Marně. Bezvládná těla objevila až majitelka sauny. Zdálo se jí, že ženy dlouho nevycházejí. „Přivolaní záchranáři mohli už jen konstatovat smrt," potvrdila mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

K nešťastné události došlo v chatové osadě u Dvoreckého rybníka poblíž silnice 1/16. Oblast se zhruba padesáti zahradními chatkami částečně spadá pod katastr obcí Robous a Úlibic. Podle předsedy osadního výboru Františka Svobody nemá zahrádkářská kolonie s vesnicí žádné kontakty. „Je to otřesné, lidé si o tom hodně povídají, ale jsou to jen samé dohady, nic o tom nevím," vyjadřuje se k sobotnímu neštěstí.

Starosta Úlibic Michal Kovář potvrzuje, že novější část chatové oblasti spadá do jejich gesce, ale obec pouze přijímá poplatky za komunální odpad. Osada si žije svým životem. To potvrzuje i Jaroslav Štieber, šéf jičínských rybářů. Ti mají v sousedství kolonie spolkovou chatu.

„Všichni jsme otřeseni, informace ale máme pouze z médií. Osada je oplocena a uzavřena. Dovnitř mohou jen majitelé soukromých parcel, jsou to převážně Jičíňáci," konstatoval Štieber.

Milan Ondráček z Jičína je majitelem chatičky v původní osadě pod lesem. „Je to hrozné, stalo se to v novější části, u nás ani nikdo saunu u chatičky nemá," říká zamyšleně Ondráček, kterému není do řeči.

Nad zbytečnou smrtí dvou žen diskutují i lidé na facebooku. „Je to holý nesmysl, dávat do sauny klasickou kliku," kritizuje případ jeden z diskutérů.

Smrt mohl podle některých zavinit i unikající dým z kouřovodu. Otazníky k příčině úmrtí však zodpoví až provedená pitva a znalecké posudky. Zda tedy někdo ponese za smrt dvou žen v sauně vinu, zatím není jisté.

Mluvčí policistů Alena Kacálková v pondělí odpoledne uvedla, že bylo zahájeno šetření ve věci úmrtí dvou žen. „Toto šetření by mělo potvrdit, nebo vyvrátit, zda došlo vůbec k trestnému činu. Je také možné, že kriminalisté zjistí, že se jednalo o nešťastnou událost," informovala Kacálková s tím, že je nutné prověřit všechny okolnosti.

Mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák vysvětlil, že se tělo proti vedru do určité míry a za normálních okolností samo brání kompenzačními mechanismy. „Zrychlí se srdeční frekvence, zvýší se pocení, rozšíří se cévy, aby byly prostupnější a teplo mohlo utíkat z těla dál," popsal mluvčí a dodal: „Když je tělo vystavené vedru delší dobu, která je pro každého individuální, dojde k poklesu krevního tlaku, pocením se vyplaví důležité minerály, sníží se průtok krve orgány a tím i přívod kyslíku a člověk umírá na podkladě šoku a srdečního selhání. Pokud se tedy rychle nedostaví pomoc." Ta se v tomto případě bohužel nedostavila.

Podle odborníků je přínos sauny zdravý, ale odolnost vůči horku závisí na trénovanosti, fyzické kondici i celkovém zdraví. „Saunování se rozhodně nedoporučuje lidem s kardiovaskulárním onemocněním. Ti by do klasické sauny neměli chodit," zdůraznil Ivo Novák a upozornil, že by člověk nikdy neměl chodit do sauny sám. „Ženy z Jičínska byly sice dvě, ale kvůli mechanické závadě na klice si nemohly vzájemně pomoci," připomněl Mluvčí hradeckých záchranářů Ivo Novák.

Podobné neštěstí nepamatují

Mluvčí záchranářů přiznal, že ke kolapsům v sauně záchranáři čas od času vyjíždí, ale za svou dlouholetou praxi nepamatuje, že by někdo v sauně zemřel, ke všemu za takových okolností jako v chatové osadě u Dvoreckého rybníka. Ani rychnovská policejní mluvčí Alena Kacálková si nevzpomíná, že by se za deset let, kdy působí u policie, něco podobného přihodilo.

Smutné a tragické velikonoční svátky

Z pohledu policistů byly letošní velikonoční svátky velmi dramatické. Museli řešit velmi neobvyklé a smutné události. Kromě sobotního nešťastného úmrtí dvou žen v sauně na Jičínsku vyhasl život teprve dvanáctiletého chlapce. Ten na Zelený čtvrtek v podvečer vylezl na trafostanici ve Rtyni v Podkrkonoší, kde ho zasáhl elektrický proud.

V sauně jde o život. Její stavba není práce pro domácího kutila

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Sobotní tragédie, kdy v podomácku vyrobené sauně na Jičínsku zemřely dvě ženy, zasáhla i provozovatelky oblíbené hradecké sauny a osvěžovny Nuuk. Podle jedné z majitelek Natálie Barcalové je saunování zdravé, ale nesmí se skloubit se šlendriánem. „To pak jde opravdu o život," svěřila se Deníku Natálie Barcalová, která se pokusila objasnit příčiny tragédie a lidem, kteří o sauně uvažují, dát rady, jak neštěstí předejít.

Co vám první proběhlo hlavou, když jste se dozvěděla o tom, co se na Jičínsku stalo?
Přišlo mi to jako nejhorší smrt, o které jsem kdy slyšela. Navíc jsem si říkala, že je mi to hrozně líto, protože sauny obecně jsou zdraví prospěšné. Když jsem pak viděla fotky, přišlo mi úplně šílené a špatné, že si saunu postavili svépomocí a použili ty nejlevnější materiály.

Pomineme materiály. Co všechno bylo špatně? Hovoří se o tom, že obě ženy se nedostaly ven kvůli tomu, že se zlomila klika u dveří.
To vidím jako největší problém. Dveře, které na stavbu sauny použili, vůbec do takového zařízení nepatří. Oni prostě vzali klasické dveře do baráku. Při stavbě sauny je zásadou, že by tu neměly být dveře s klikou.

Jaká je tedy zásada, když si člověk bude chtít doma udělat vlastní saunu tak, aby byla opravdu bezpečná?
Nejlepší je zajít si pro radu k odborníkovi. Každopádně by tam měly být vhodná saunová okna a dveře. Taky by tu měla být větrací okénka či šachty, kterými jde vzduch.

Můžete si zaspekulovat, co se v sauně v osudný okamžik stalo?
Budu opravdu jen spekulovat. Nevím, jak se v sauně topilo, ale obecně obě ženy asi zemřely na nedostatek kyslíku.

Neměla by v takovém případě být v sauně třeba sekera, aby se člověk dostal ven?
To si myslím, že ne. Vrátím se však na začátek ke dveřím, které za celou tragédií stály. Prostě takové dveře tam vůbec neměly být. My třeba máme naše dveře k sauně na magnet.

A co kontrola zvenčí?
To je na zvážení každého člověka, ale nemusí být.

Měla tato tragédie vliv i na vaše podnikání? Volali vám třeba lidé a ptali se vás na to, jestli je vaše sauna bezpečná?
To zatím nevolali, ale když tu v neděli byli návštěvníci, tak jsme si o tom povídali. A doufám, že se nás to nikterak do budoucnosti nedotkne. Máme saunu, kterou nám stavěl profesionál a ctíme všechny zásady.