Silnice jako sklo

Podle silničářů řidiči první sníh podceňují, totéž si ale řidiči myslí o silničářích. Sněhová pokrývka přišla v pondělí nenadále. Řada řidičů ještě nemá přezuto, a to pak ruku v ruce s kluzkými silnicemi nese své trpké ovoce. „Auto zaparkované v příkopě. Silnice je jedno velké sklo. Jezděte opatrně." Taková varování se objevovala na rozšířené skupině na sociální síti informující o dopravní situaci na Orlickoústecku.

Během pondělí na mnoha místech chvílemi hustě sněžilo a první nehody na sebe nenechaly dlouho čekat: po poledni došlo k havárii dodávky a osobního vozu v Lubníku na Lanškrounsku. Vyjížděli k ní hasiči i policisté. „Po střetu došlo k převrácení dodávky. Uvnitř vozu zůstala zaklíněná spolujezdkyně. Ženu z auta vyprostili hasiči a ihned byla předána do péče zdravotníkům. Hasiči dále zajistili vozidla proti požáru i úniku provozních náplní. Odstraňování následků ze strany hasičů trvalo až do 14.10 hodin," popsala výjezd mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Mluvčí policie Jana Drtinová pak doplnila, že za nehodu nemohl alkohol. „Příčina nehody je v šetření," dodala.

Chvilku před tím se bouralo i v Žamberku, kde došlo ke střetu dvou aut, tam bylo zřejmě příčinou nedobrzdění. Hasiči pak zasahovali u nehod na Lanškrounsku: v Sázavě a Damníkově bylo na krátkém úseku vozovky v příkopech i napříč silnicí hned několik automobilů. V Horních Heřmanicích dopravu komplikoval zapadlý kamion.

Zahájili sezonu

Silničáři hlásí plnou pohotovost a společně s prvním sněhem jim nastal ostrý start zimní sezony. „První příchod zimy je pro dopravu vždycky náročný, řidiči tu náhlou změnu nečekají," podotkl Roman Vodička z ústeckého provozu správy a údržby silnic.

Silničáři se dle slov Romana Vodičky snažili následky příchodu zimy co nejvíce zmírnit. Od víkendu jsou všichni v pohotovosti. „Zahájili jsme dispečerskou službu včetně nasazení všech posádek a včetně dodavatelů," doplnil.

Zásoby doplněny

A jak jsou na zimu nachystáni? „Jsme dobře připraveni, a to jak po technické stránce, tak po té materiálové," uvedl. Podle jeho slov je předzásobení na stoprocentní úrovni. Pondělí ale silničářům žádné mimořádné situace nepřineslo. „Samozřejmě vždycky v takových situacích mohou nastat nějaké místní problémy, ale nezaznamenal jsem nic závažného," dodal Roman Vodička.

Hasiči v kraji nakonec vyjížděli k více než patnácti případům. Odstraňování následků kolizí na zmrzlých silnicích pokračovalo ještě v úterý ráno.