V policejní manévry se přitom změnila zcela běžná silniční kontrola. „Dvaačtyřicetiletý řidič osobního vozidla značky BMW nereagoval na výzvu policistů z Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí k zastavení vozidla a následné kontrole a s vozem přes nejfrekventovanější silnici v Ústí nad Orlicí začal ujíždět. Policisté okamžitě začali řidiče pronásledovat. Ten na výstražné zvukové a světelné zařízení policejního vozu reagoval naprosto flegmaticky a stále zvyšoval rychlost jízdy. Na frekventované silnici ohrožoval další účastníky silničního provozu tím, že křižovatku řízenou semafory přejel na svítící červené signalizační zařízení," popsala honičku policejní mluvčí Lenka Vilímková. Na další světelné křižovatce jeho jízda skončila. Nezvládl řízení a narazil do kovového zábradlí u hotelu Avion. I když se ještě pokusil policistům utéct, ti jej dostihli a zadrželi.
Vzápětí zjistili, proč před nimi muž prchal. Vozidlo nemělo platnou technickou kontrolu, řidič na výzvu nepředložil osvědčení o registraci vozidla, řidičský průkaz a doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla… Navíc se ukázalo, že muž má na základě rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. A to stále nebylo vše, další velké překvapení na policisty čekalo ukryté v autě. „Provedená dechová zkouška na alkohol byla u řidiče s výsledkem negativním. Vyšetření na návykové látky po řádném poučení odmítl. Ohledáním vozidla byla policisty ve dvou sáčcích nalezena bílá krystalická látka. Z tohoto zjištění pojali podezření, že by se mohlo jednat o omamnou a psychotropní látku. Muž byl vyzván k jejímu vydání, což odmítl, a proto mu byla látka po souhlasu státního zástupce odňata. Odborným zkoumáním bylo zjištěno, že se jedná o metamfetamin – pervitin," uvedla Lenka Vilímková.
Zadržený byl eskortován do policejní cely. V úterý mu policejní komisař sdělil obvinění pro podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Obviněný pravděpodobně brzy stane před soudem, který ho může potrestat až třemi lety odnětí svobody.