Na České poště v České Třebové v úterý odpoledne explodoval balíček. Uvnitř byla lahev s oxidem uhličitým. O tom, kde se stala chyba, nikdo nepochybuje. Nebo snad ano?

Byl to běžný pracovní den, který se už přehoupl do své druhé poloviny. Doručovatelé pošty přebírali zásilky, když jedna z nich explodovala, uvnitř byla plynová lahev. Nepříjemný šok vystřídala úleva při zjištění, že se incident obešel bez zranění. Na sociálních sítích se však strhla pořádná mela, diskutující měli o viníkovi jasno. „Tak s těmi balíky nemají házet, dobře jim tak,“ napsal uživatel Mája Vendy Kminiakovi. „Křehké nemají čeští pošťáci ve slovníku, pouze v ceníku,“ reagovala Ivana Šavlová. Balíček byl sice označen souslovím „pozor křehké“, nikoho z diskutujících však nenapadlo, že se jedná o zboží, které je zakázáno přepravovat.

Na poště explodoval balík s dvoulitrovou talkovou lahví.
FOTO: Na poště v České Třebové explodoval balík s tlakovou lahví pro akvaristiku

A tak vlna nenávisti k jednomu státnímu podniku upozadila skutečnost, že pošťáci jsou taky lidi, a navíc popřela presumpci neviny. Nikdo přece neví, jestli zaměstnanci pošty chybovali, a i kdyby ano, zaslouží si takový traumatický zážitek? Podle některých ano.

Vezměme si České dráhy, ty mě osobně potrápily nejedenkrát. Pokaždé, když ale vlak vykolejí, napadne mne jako první, zdali jsou všichni v pořádku, strojvedoucího a další zaměstnance nevyjímaje.

Pracuji totiž na tom, abych nezhmotňovala svůj vztek z nefungující společnosti do často nevinného jedince.