DANIEL DOSTRAŠIL, správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.:
Za poslední dekády se u nás v oblasti životního prostředí hodně postoupilo. Zmizely černé skládky, třídí se stále důsledněji, kompostování se stává koníčkem… Takže uklidit by se mělo jinde. Letos budou volby, a tak je možné odklidit zástupce v parlamentu, kteří místo slibů plní jen své kapsy. A v soukromém životě si posvítit na resty a dluhy, které nám dlouho zahnívají v koutech duše. Pohledávky vůči svému zdraví, seberozvoji, životnímu partneru a dětem… Tam je velká šance si trochu poklidit.

HANA CHVÁTILOVÁ, ředitelka ZUŠ Petra Ebena Žamberk:
Legislativa by měla umožnit, aby se uklidily letité neřády kolem soukromých zanedbaných budov a pozemků. V každé obci se jich pár najde. A my jednotlivci? Jezdím často do Německa a vždy při návratu vnímám rozdíl mezi uklizeností tam a tady. U nás je v pořádku dům, zahrada, chodník až po vrátka a dál už je to Krakonošovo. V Německu se na nepořádek za plotem nikdo nedívá a uklidí ho. A ještě přidá trávník a květiny!

FRANTIŠEK TEICHMANN, středoškolský učitel biologie, Lanškroun:
Nebudu vytvářet žádné oslí můstky do lidské duše ani české politiky, ale zůstanu u podstaty obsahu. Už roky hledám návod, jak docílit toho, aby kolem nás byl podobný pořádek jako ve Švýcarsku, kde nenarazíte ani na binec, ale dost často ani na odpadkový koš. Bezmála dvacet let za katedrou a mraky společných akcí s kroužky i ekologickými týmy nepřinesly průlom. Stále platí to samé, pokud dítě pochopí, ať už doma nebo ve škole, že odpadky se třídí do košů a nikdo to za ně neudělá, je vyhráno. To samé lze aplikovat i na nás dospělé, jen to jde mnohem více ztuha. Chcete poradit návod, jak pomoci s tříděním? Vysypte nevytříděný koš na jednu hromadu a společně ho rozeberte na to, co lze ještě využít. Zjistíte, že nezbyde skoro nic.

PAVEL STRNAD, ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky:
Otázku bych rozdělil do několika rovin: V rovině praktické bych uvítal rychlý a dokonalý úklid metabolických produktů našich čtyřnohých přátel, protože to, co se objevilo pod roztátým sněhem, je opravdu strašné! Fuj!! V této souvislosti apeluji na páníčky, aby především oni sami uklízeli po svých psech. V rovině teoretické by si měl každý zamést před vlastním prahem. A v rovině osobní se už moc těším, až se za týden na pár dní uklidím do horské chalupy na krátkou dovolenou.

MAREK ŠNAJDAR, zdravotník a náčelník Spolku přátel vzduchoplavby Letohrad:
Nejdříve je asi potřeba zamést si před vlastním prahem a hlavně nic nezametat pod koberec. Pak je také důležité vyčistit si hlavu, ovšem opatrně, abychom přitom příliš někoho nebo něco nesetřeli. Obzvláště na pel nevinnosti je třeba dát pozor!