ČNB sazby zvýšila jako jediná centrální banka na světě. Díky tomu česká koruna ještě více posílila a nakupovat v zahraničí nebo vyrazit na dovolenou opravdu letos může být výrazně příjemnější, než tomu bylo v předchozích letech.

Stanislav Šulc.
Glosa Stanislava Šulce: Zadarmo drahý

Přesto to může být příjemné léto na delší dobu poslední. I česká ekonomika již vykazuje mírné ochlazování, čemuž aktuální krok neodpovídá, a to může zadělat na pořádný problém.

A co je ještě horší, zvyšování sazeb od minulé krize postrádá jeden zásadní efekt: zvyšování úroků na vkladech. Evropské banky mají kvůli ekonomice Evropské centrální banky příliš levných peněz a nepotřebují peníze střadatelů. Proto když dojde ke zvýšení hlavní sazby, mohou jen zvýšit úroky na hypotékách a dalších úvěrech, ale na běžných účtech zůstane dál pěkných 0,05 %. Řečeno lidově: nic.

Co vypadá jako hrátky s čísly, je ve skutečnosti problematické sociální inženýrství. Lidé, nešetřete, stejně se vám to nevyplatí, říkají tak banky. Namísto toho lidem prodávají fondy, které jsou však přímo navázány na ekonomický růst.

Stanislav Šulc.
Hledá se společný nepřítel

A co kdyby náhodou opravdu přišla krize, navzdory tomu, že s ní evidentně nikdo nepočítá a všichni jsou podobně jako česká vláda spíše zadlužení, než by si šetřili? Pak za ta špatná rozhodnutí vlády i ČNB zaplatíme všichni dost vysokou cenu.