Tento týden jsem každý den upírala zraky na Letnou v očekávání srocení davů. Zatím ale ani noha. Přitom přehled šíleností, kvůli kterým by stálo za to jít do ulic a mávat transparenty, je vskutku bohatý. Budu se držet názvu, jímž Andrej Babiš charakterizoval svou vládu: protikorupční.

Petr Pithart
Petr Pithart: Jsem zásadně proti bourání soch a pomníků

Zkraje týdne vyšlo najevo, že odvolání „talentovaného manažera“ Vladimíra Kremlíka (za ANO) z postu ministra dopravy nemusí souviset jen s předraženou zakázkou na elektronické dálniční známky. Kremlík totiž týden před svým vyhazovem oznámil šéfovi BIS, že mu advokát Martin Janoušek z AK Rowan Legal před Vánocemi nabídl všimné ve výši 1,5 milionu, pokud by dohled nad výběrem mýtného dál zůstal společnosti CGI.

Všimné pro všechny?

Ponechme stranou, že Kremlík, zatížený několikamilionovou hypotékou, o oznámení korupce přemítal tři týdny a nakonec se obrátil úplně jinam, než měl. Nezabývejme se ani počtem trestních oznámení, která následně padla, včetně toho od Janouška na Kremlíka. Pracujme s hypotézou, že ministrovi dopravy naservíroval úplatek právník z advokátní kanceláře, která má spoustu státních zakázek.

Levárny na dopravě

A právě na tento moment upozorňuje Petr Pithart v rozhovoru pro Deník. Když byl českým premiérem, chtěl ho zkorumpovat ředitel Agrobanky Jan Král. „Napsal mi tehdy rukou na papír, jaká blaha se mi dostanou, když to přijmu. A dodal, že se nemusím bát, protože takhle se starají i o jiné,“ popsal Pithart situaci z roku 1991. Okamžitě se tehdy obrátil na policii. Na moji otázku, zda se podle něj i nyní podnikatelé, advokáti či bankéři starají o blaho politiků, odpověděl: „V kauze Rath zástupce ředitele Metrostavu utrousil poznámku, že kdyby postupovali podle pravidel, nic by nepostavili. To je ta nejhorší zpráva o stavu ekonomiky této země, protože jinými slovy řečeno to znamená, že co se tady udělá, je protiprávní.“ Letná mlčí.

Hoši z Brna

Pak je tu kauza bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (ANO), který je podezřelý z manipulace s veřejnými zakázkami. Nyní se dostaly na veřejnost policejní informace, že tento bývalý politik ovládal vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Pokud může jeden člověk ovlivnit rozhodování o mi-liardových veřejných zakázkách, jedná se o chybu celého systému. Na systémovou korupci je třeba odpovědět systémovou změnou,“ říká k tomu Marek Zelenka, předseda Oživení a garant iniciativy Rekonstrukce státu. Letná nic.

Armádní déjà vu

Do třetice tu máme déjà vu na ministerstvu obrany. Nejde jen o otazníky kolem nákupu pasivních radarů VERA-NG, které měly podle loňských resortních propočtů stát 780 milionů a jejichž konečná cena se vyšplhala na dvojnásobek. Radary pro základnu NATO v Itálii stály před šesti lety 434 milionů. Prý byly horší. Zisk Omnipolu byl ovšem tentokrát nepochybně mnohem lepší. 

Kdo místo Kubery

A to není všechno, poslanci branného výboru se dozvěděli, že úřad ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) pořídí osm rušiček Starkom, které měly původně stát 960 milionů, za 1,45 miliardy. Metnarův náměstek pro vyzbrojování Filip Říha členy výboru o správnosti postupu nepřesvědčil. „Potíž je v tom, že nevím, kdy lžete a kdy nelžete,“ řekl na jeho adresu poslanec ANO a vojenský veterán Pavel Růžička. Dodal, že se nediví opoziční kritice. Letná mlčky vyhlíží jaro.

Vysoká hra

Na můj vkus je to tak velká nálož, že klidu na náměstích nerozumím. Dvoudílný televizní film Jiřího Svobody Vysoká hra, který mi poselstvím o totální prohnilosti a zkorumpovanosti systému připadal ještě před týdnem přitažený za vlasy, se mi začíná jevit v jiném světle.