Předchozí
1 z 5
Další

Láska – prý – prochází žaludkem. Podle této poučky by mezi nejšťastnější lidi na světě patřili kuchařky, kuchaři a jedlíci. V každém případě drtivá většina z nás lehce pozná rozdíl, když se člověk dobře nají, zatímco ještě před chvílí vrčel na celý svět kolem sebe, protože mu kručelo v žaludku… 

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině

Když praděd Luďka Hejhala zakládal v roce 1894 ve Vysokém Mýtě cukrárnu, neexistovaly lednice, o zákuscích s máslovým krémem nebo šlehačkou si tak mohl nechat jenom zdát. A ochladit se v létě zmrzlinou? Doslova sci-fi. „Pekli především sušenky a perníky, zkrátka to, co vydrželo i bez chladícího zařízení,“ říká Luděk Hejhal, který patří už ke čtvrté generaci cukrářů připravujících laskominy pro své zákazníky.

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině

Cukrárna byla po nucené pauze obnovena v roce 1992, kdy se vrátila v restituci zpět rodině. „Dědečkovi ji v 50. letech znárodnili komunisté. Do roku 1968 se zde ještě zákusky vyráběly a prodávaly, ale můj otec, který se vyučil cukrářem, tady pracovat nesměl. Posléze na místo cukrárny nastoupilo holičství a pedikúra,“ přibližuje Luděk Hejhal. Sám vystudoval průmyslovku a do tajemství cukrářských receptur ho zasvětil v 90. letech tatínek, jenž mu pomáhal podnik obnovit. Rodinnou štafetu dnes přebírá dcera Kateřina.

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině

Teď v létě to tady bzučí jako v úle. Zatímco cukrářky mají volněji (nejvíce zákusků se vyrábí na jaře a na podzim), obsluha na place „protančí střevíce“. Limonády a zmrzlina nyní hrají prim. Zmrzlinu vaří sám majitel a vy se mu můžete dokonce dívat pod ruce. Nad prodejním pultem totiž visí monitor a na něm vidíte, jak se odšťopkovávají jahody, váží čokoláda… ručně se mixují ingredience… „Žádný prášek, ale kvalitní suroviny, na tom si zakládám,“ dodává Hejhal. Nejoblíbenější je jednoznačně vanilková a za ní citronová, následuje jahodová, čokoládová… kromě klasiky však můžete ochutnat i experimenty mistra cukráře. Například slanou arašídovou, připomíná burákové máslo a je fakt skvělá! Jste však na omylu, pokud si myslíte, že v ní není cukr. „Všechny příchutě ho obsahují stejné množství, bez cukru by neměla zmrzlina tu správnou hustotu,“ vysvětluje Luděk Hejhal. Po letech, kdy se pohybuje v branži, už však ví, že ne vždy se novinka uchytí: „Nemohu se řídit pouze svou chutí, například můj oblíbený citronový krém, inspirovaný italským likérem limoncello, jsme přestali vařit, zkrátka lidi nezaujal.“

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině

Na malém městě je žádaná především klasika – větrník, indián, rakvička – trendové exkluzivní zákusky se do obliby dostávají pomalu, pro mnohé je těžké vytáhnout z peněženky 40 korun za malý kelímek nadýchaného krému s ovocem. Komentáře k cenám poslouchá obsluha neustále: „Místní říkají ´máte to drahé´, Pražáci naopak ´máte to levné´.“ Ne vždy rodinný rozpočet dovolí jít mlsat. „Chceme ale, aby si u nás člověk opravdu pochutnal, takže krémy jsou z másla, šlehačka ze smetany, a to zkrátka něco stojí. Do cukrárny nechodí člověk denně, je to v podstatě slavnostní událost,“ říká Luděk Hejhal. A kdy podle něj navštěvují lidé cukrárnu nejčastěji? „Záleží především na počasí - nesmí pršet, ale ani nesmí být tropy a musí být po patnáctém.“ Iveta Danko

Lidé odvedle: Od sušenek ke slané zmrzlině