První akord jubilejního Letního hudebního festivalu pod hradem Žampach je naplánován na 13. hodinu. Na co se můžete tentokrát těšit?
Za lidových sto korun čeká příchozí plných deset hudebních vystoupení, ale nejen to. Silnou stránkou žampašského festivalu je především prostředí zámeckého parku, jež díky arboretu se stovkami rozmanitých dřevin nemá široko daleko konkurenci. A zatímco loni se korunami stromů nesly melodie folkové a folklorní, letos se pořadatelé rozhodli řádně přitvrdit. Kulaté narozeniny se tak budou slavit ve víru rocku. Zahraje jak dravé mládí, tak zkušení „mazáci".
Vůbec první vystupující skupinou by měla být hodinu po poledni Acoustic Band, po ní dostane žampašský festival mezinárodní rozměr díky koncertu Podzamek Boys. „S nimi má domov navázanou družbu," vysvětluje Kristýna Hanzelková z pořadatelského týmu, díky čemu se Poláky podařilo na Žampach nalákat. V akci budou ovšem odpoledne také Barbušáci, tedy sbor klientů zdejšího domova, jehož vystoupení jsou již nedílnou součástí posledních ročníků.
Mladou rockovou krev budou v sobotu na Žampachu zastupovat například karlovarští Liwid, královéhradecká Vyhoukaná Sowa nebo mladá pražská čtveřice Lola běží. Zajímavou hudební podívanou slibuje vystoupení kytaristy Jana Vytáska nebo regionálním posluchačům dobře známého Radima Sychry.
Asi největším tahákem pro mladé bude na závěr vystoupení litomyšlských Mothers´ Angels, kteří se na pódia vrací po natáčení v pořadí třetího řadového alba a jejichž „agresivní pop" slibuje na závěr desátého ročníku nefalšovaný „mejdan". Desátý ročník nabídne ovšem bonbonek také pro zkušené rockery.
Jedním z vrcholů posledního JamRocku bylo na sklonku června vystoupení bigbítového klasika Vladimíra Mišíka. Zatímco v Žamberku představil se skupinou Flamengo asi neslavnější českou rockovou desku Kuře v hodinkách, na Žampach přijede nestárnoucí kytarista a zpěvák se svou obvyklou sestavou ETC a bude hlavním hostem letošního ročníku.
Žampašský festival však není pouze o hudbě, jak upozorňuje Kristýna Hanzelková. „Doprovodný program zajistí Rytmy sběrného dvora, kde se mohou rytmicky projevit nejen děti, ale i všichni ostatní, a připraven je i dětský koutek," říká krátce před začátkem a dodává: „Chybět nebudou ani oblíbené výrobky aktivizačních center domova a organizované prohlídky. Občerstvení je také zajištěno, připraveno je i jubilejní překvapení, tak už jen objednat příznivé počasí." (jp)