Divadelní představení, která jsou na programu, spojuje jedno téma: láska. "Z toho vychází i název festivalu, který v sobě spojuje lásku - anglicky love - a Pernštejny, slavný šlechtický rod, který mimo jiné vystavěl pardubický zámek. Letos se diváci mohou těšit na romantický muzikál, erotickou poezii, na lásku zvrácenou, manželskou, nesmrtelnou nebo lásku k hudbě," uvedla Marie Kantová z Východočeského muzea v Pardubicích, které akci pořádá v rámci svého kulturního léta ve spolupráci se sdružením NaEx. 

„Povzbuzeni loňským úspěchem jsme přichystali divadelní zážitek nejen na nádvoří Zámku Pardubice, ale poprvé také na zámeckém rondelu a v rytířských sálech,“ vysvětlil Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích. 

Do Pardubic zamíří soubory z Českých Budějovic, Kroměříže, Olomouce, Vamberku, Jaroměře a sousedního Hradce Králové. „Diváci se tak mají příležitost seznámit se soubory, které jinak v Pardubicích neuvidí. Inscenace si vybíráme na soutěžních přehlídkách po celé republice,“ uvedla dramaturgyně divadelní části festivalu Kateřina Fikejzová Prouzová. 
Diváky čeká větší komfort než loni. Pódium na zámeckém nádvoří bude výš a pro diváky se zlepší viditelnost. Připraveny jsou stánky s občerstvením. Nebude chybět doprovodná výstava, soutěže a další doprvoodný program.

Hlavní program odstartuje ve středu večer velkolepý muzikál Cyrano v podání stejnojmenného ansámblu. Dalším lákadlem bude čtvrteční vystoupení souboru Q10, který uvede netradiční úpravu Shakespearova Romea a Julie R+J. Děj je zasazen do Brazílie a je postavený na akrobacii a bojovém umění Capoeira. Následovat bude jevištní adaptace filmu Ať žijí Beatles (My dva a Beatles) – příběhu o setkání Johna a Paula v podání Divadla Jesličky Josefa Tejkla.

Páteční program nabídne divadelní thriller, svižnou komedii a erotickou poezii. Nejprve Divadelní spolek z Kroměříže ohromí mrazivým příběhem Veroničin pokoj amerického spisovatele Iry Levina, který je podepsán pod děsivými příběhy jako Rosemary má děťátko nebo Stepfordské paničky. 

Dále je připravena komedie Výročí o letitém manželském soužití. Do Pardubic ji přiveze soubor Do Houslí. Půlnoc na zámeckém rondelu potom bude patřit šťavnaté erotické poezii v programu nazvaném Ušubraná od divadelního souboru Děvčátko a slečny. 

I sobotní podvečer ovládnou zámek divadelní soubory. Se třemi komickými příběhy s detektivní zápletkou Turecká kavárna přijíždí Divadelní spolek Zdobničan z Vamberku. Od devíti večer si pak nenechte ujít sladkou tečku na závěr, novou komedii z repertoáru místního Divadla Exil Kuřačky a spasitelky.

Festival chce navázat na první úspěšný ročník. Už loni se pořadatelé netajili s tím, že mají v úmyslu vytvořit na pardubickém zámku novou tradici. Divadelní open air metropoli Pardubického kraje chyběl. A návštěvnost v minulém roce ukázala, že je o takovou akci zájem. 

„Jde nám o vybudování tradice divadla a festivalového života na zámku. Festivalová atmosféra by tak měla podtrhnout pestré kulturní snažení za zámeckými valy, měla by pak vystoupit ven z areálu, nejen věhlasem, ale i fyzicky. Věřím, že se nám v dalších letech, společně s našimi partnery, podaří festival rozšířit do Tyršových sadů,“ uvedl Tomáš Libánek. 

Doprovodný program 
Ve čtvrtek po skončení hlavní produkce na zámeckém rondelu se po 22. hodině mohou diváci přesunout na zámecké nádvoří. Čeká je tam inscenace Ohnivé léto. Nejde o klasické divadelní představení. „Bude to show. Ohnivé hořící loutky, stínohra, živá meotarová animace,“ uvedla dramaturgyně Kateřina Fikejzová Prouzová. Příběh se dotkne řecké mytologie.

V pátek 4. srpna přijede do Pardubic pražská písničkářka Jana Šteflíčková. Ta patří vedle Hany Hegerové, Szidi Tobias nebo Ester Kočičkové mezi dámy, které na své umělecké dráze propojují hudbu a herectví. „Šteflíčková je původní profesí herečka. Je v angažmá pražského Studia Ypsilon,“ uvedl hudební dramaturg festivalu Tomáš Klement. Písničkářka se hlásí k folku, blues, jazzu a rocku. Jana Šteflíčková zahraje na festivalu Pernštejn(l)ove hned dvakrát. Nejdříve po skončení představní Veroničin pokoj, poté po komedii Výročí. 

Do třetice festival doprovodí výstava fotografky Blanky Dudaškové nazvaná Kolíčky. Autorka zamířila svůj objektiv na prádelní kolíčky na šňůře a objevila jejich utajený půvab. Blanka je vidí jako letící ptáky, noty na linkách nebo raketu mířící do vesmíru.