Kolekce „116 zastavení" nevznikla naráz! Je výslednicí čtyř delších pobytů během posledních dvanácti roků. Je také proto samozřejmé, že po návštěvách tradičních lokalit se autorův zájem o tento kraj systematicky rozšiřoval, aby nakonec při tvorbě scénáře výstavy došel k přesvědčení, že diváka především upozorní na ta místa a zajímavosti, která nebývají v programu „krátkodobých turistických zájezdů".
Proto v expozici nehledejte například výrazné zastoupení římských památek v Arles, ani dokumenty o Avignonu! Ale možná, že na oplátku budete mile překvapeni sériemi z oblasti Camargue nebo o městečku Moustiére St. Marie, s jeho fajánsovou tradicí.
Provence vás totiž dokáže hluboce zaujmout svou bohatou historií a četné památky jsou toho důkazem. Provence má i rozmanitou přírodu, která vás uchvátí svou paletou barev a neočekávaných tvarů. V neposlední řadě zde žijí lidé, kteří vás překvapí svou, v tom dobrém slova smyslu, otevřenou srdečností. Ať „vandrujete" od vesnice k vesnici nebo od městečka k městu – vše je tak nějak duchovně propojeno. A vy se postupem času stále více utvrzujete, že opravdu stojí za to se sem navracet!
Proto je 116 zastavení i určitým autorovým vyznáním a díkuvzdáním. Už jenom proto, že mohl a směl tento kraj navštívit! Jsme přesvědčeni, že tato výstava, po expozicích v Praze a Bechyni, si najde svého vděčného diváka i v České Třebové. Určitě bude neméně tak úspěšná, jak tomu bylo u „Motivů z cest" v roce 2012.
Je proto naší milou povinností vás pozvat na její vernisáž, která se uskuteční v 17 hodin ve středu 9. dubna v českotřebovském kulturním centru. Výstavu můžete navštívit až do neděle 27. dubna.
Těšíme se na vás.
Vendulka Bekrová
Josef Zavřel

Snímky Josefa Zavřela z Provence.

Snímky Josefa Zavřela z Provence.

Snímky Josefa Zavřela z Provence.

Snímky Josefa Zavřela z Provence.