V usedlosti u Pilných si návštěvníci prohlížejí a také nakupují perníky tlačené do dřevěných forem. Hájenka z Kozojed je zase plná ozdob pletených ze slámy. Přímo před zraky hostů je tu vyrábí Hynek Vojanec.

„Nejtěžší ze všeho je připravit si v létě slámu,“ říká řemeslník, zatímco jeho obratné prsty překládají stébla, aby vytvořily velký zvoneček. „Ideální je na to žito, které má nejdelší stébla, ale už se moc nepěstuje. Musí se ještě zelené nastříhat nůžkami od kolínka ke klasu a nechat uschnout. Poté se oloupe, namáčí a nechá vybělit na sluníčku. Až zelená zmizí a stébla zbělají, tak se ještě vyperou a uloží do krabice,“ vysvětluje postup přípravy materiálu Hynek Vojanec, který ročně musí sklidit zhruba 20 000 klasů, aby měl dostatek suroviny pro ozdoby.

Vánoční výstava na Košumberku
Košumberk oblékl vánoční kabát

Jeden korpus plete odhadem dvacet minut. „Učíte se to metodou pokus a omyl. Nejdůležitější je vytrvat, první stovka kusů vám nepůjde a pak to dostanete do ruky. Metoda je pořád stejná,“ poznamenává řemeslník.

Na sníh se těšili

Venku před chalupou už hrají muzikanti ze Slovácka a hlasitě a s gustem zpívají jednu písničku za druhou. Na sobě mají silné kožichy, klobouky a černé holínky. Postupují celým skanzenem a u každé chaloupky se zastaví a zahrají. Jak jdou mezi zasněženými budovami, přihlížející má pocit, že se ocitl v obrázku od Josefa Lady.

„Půl roku jsme se modlili, aby tu byl sníh. Je to tu nádherné,“ říká Petr Zapletal z Mužského pěveckého sboru Bratříčci, i když muzikanti musí chodit opravdu hodně opatrně. Na nohou totiž mají boty s koženou podrážkou a podkovičkami na podpatcích, takže se jim to pěkně smeká. „Opatrně, ležatou fotku jsme ještě neměli,“ žertují, když pomalu snášejí basu po cestičce k mlýnu.

Vánoce v chrudimském útulku
Opuštěným psům a kočkám nadělily také baletky

„Zima nám není. Taneční holínky máme šité na míru, aby seděly, ale když chodíme takhle po venku, máme boty tak o dvě čísla větší, aby se do nich vešly i teplé vložky,“ poznamenává další Bratříček Mirek Vymazal.

Jejich pěvecký sbor tvoří sboristé nebo bývalí tanečníci a sóloví zpěváci z různých folklorních souborů a pocházejí z různých koutů Slovácka. „Jsme takový pozdní sběr,“ smějí se hudebníci. „Potkávali jsme se na různých festivalech a jednoho dne jsme se domluvili, že bychom mohli začít zpívat dohromady,“ dodává Petr Zapletal.

Pasírovaný bílek je základ

Míčkova chalupa z Herálce voní cukrem. Perníčky tu zdobí sladkou bílou polevou Jaroslava Janů z Přibyslavi. A právě dobře udělaná poleva je podle jejích slov základ pro úspěšné zdobení perníčků. „Na dobrou polevu musíte mít prosátý moučkový cukr, pasírovaný bílek, aby v něm nebyla poutka, a do toho přidáte lžičku solamylu. Celé se to musí zamíchat ručně, aby vznikla ideální poleva,“ říká Janů. Vzory si přitom vymýšlí sama a nedrží se žádné předlohy.

„Ani by mě nebavilo po někom něco opakovat. Vždy je super, když mám vzor pokaždé jiný,“ dodává paní Jaroslava s tím, že ji nejvíce baví zdobit houpací koně. A tento tvar vánočních perníčků nemá v oblibě jen ona. Miluje jej soudě podle prodejů i většina návštěvníků, kteří právě koníky v její nabídce vykoupili už během soboty dopoledne.

Každý den až do 10. prosince

Program výstavy Vánoce na Veselém Kopci aneb Vánoční těšení bude ve skanzenu u Hlinska pokračovat každý den až do 10. prosince, kdy skončí velkým jarmarkem. Každý den je tu možné potkat řemeslníky, o víkendech i hudebníky z různých souborů.

Program:

Neděle 3. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, pletení ozdob ze slámy, zdobení vykrajovaných perníčků. Mikulášský průvod, pro malé návštěvníky budou dokonce připraveny dárečky, a koledy k tomu zazpívá folklorní soubor Baldrián z Pardubic

Pondělí 4. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, výroba korálkových ozdob, zhotovování ozdob a hraček z přírodnin

Úterý 5. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, výroba korálkových ozdob, zhotovování ozdob a hraček z přírodnin

Středa 6. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, výroba korálkových ozdob, zhotovování ozdob a hraček z přírodnin

Čtvrtek 7. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, výroba korálkových ozdob, zhotovování ozdob a hraček z přírodnin

Pátek 8. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, výroba korálkových ozdob, pečení obřadního kynutého pečiva

Sobota 9. 12. – malování skleněných vánočních ozdob, perník tlačený do forem, pletení ozdob ze slámy, pečení obřadního kynutého pečiva. Na návštěvníky čekají koledy zahrané a zazpívané dudáky souboru Přidus z Přibyslavi a staročeská zabíjačka v Hospodě Na vejměnku.

Neděle 10. 12. – Předvánoční jarmark, kterého se zúčastní vybraní řemeslníci z celé České republiky. Jarmark budou provázet koledy v podání Pouličníků z Tábora.

Vánoční strom. Ilustrační foto.
Začíná advent, města i obce rozsvěcejí vánoční stromy. Ve Včelákově září i socha