Za symbolickou stokorunu vstupného čeká na návštěvníky bohatý program nejen hudebního střihu.

Pestrost žánrů

Na Žampachu se před osmi lety začalo muzicírovat z prozaického důvodu. Ředitel Domova Luděk Grätz chtěl otevřít areál zařízení široké veřejnosti a s trochou nadsázky propojit světy návštěvníků a klientů.  Na prahu devátého ročníku je přesvědčen, že se hlavní poslání letního festivalu podařilo naplnit. „Pro naše zařízení to znamenalo obrovskou změnu, dostali jsme k nám poprvé veřejnost a bylo to pozitivní. Festival je společnou akcí, začínali jsme v miniaturní podobě, jen asi se čtyřmi kapelami. Ani dnes si neděláme ambice na velký festival, i když se poněkud rozrostl. V příštím roce jej chceme dotáhnout do desítky," říká Luděk Grätz.
Žampašský festival je zajímavý tím, že každý rok mění žánrové zaměření. Zatímco předešlé ročníky byly například ve znamení rokenrolové, bluesové, rockové či irské hudby, letos zní podtitul Alternativně od folkloru a folku a zpět. Manažerka akce Kristýna Hanzelková zdůvodňuje výběr takto: „Řídíme se tím, co poslouchají naši zaměstnanci, klienti i lidé v okolí, tahle muzika neurazí nikoho. Je pohodová, věříme, že naláká hodně návštěvníků."

Zvučná jména

Dramaturgická skladba dává tušit, že by hudebních fanoušků mohlo opět dorazit hodně. Mezi osmičkou kapel totiž figuruje řada zajímavých i známých jmen: bývalý spoluhráč legendární Zuzany Navarové, akordeonista Mário Bihári, vystoupí se skupinou Bejlí již na úvod. Na Žampach dorazí charizmatický slezský písničkář Tomáš Kočko nebo folk-rockoví Koňaboj z Vyškova. Před publikem se představí také soubor Barbušáci, složený z klientů Domova. Jeden z jeho vedoucích Jan Škarka k vystoupení říká: „Letos jsme nachystali pirátské písně a lidovky. Ještě budeme před vystoupením zkoušet, na sobotu se moc těšíme."
Příchozí v areálu potěší nejen kvalitní hudba, ale také divadlo, jež k Žampachu neodmyslitelně patří. A to v podobě Lachtaního divadla Honzy Kovaříka, které má nachystánu další ze svých originálních her.  Kristýna Hanzelková nezapomíná připomenout jedno tradiční lákadlo, které doplní praktický dětský koutek či možnost prohlídky zámecké kaple a budovy: „Výrobky z našich dílen nebudou chybět i letos, každý rok se je snažíme nějak obměnit."  (jp)