Osada Křivolík, experimentálně archeologické centrum sdružení Bacrie, se zítra otevře veřejnosti. Návštěvníci se přenesou do pravěku, uvidí tavbu bronzu, zpracování železa a textilu, výpal keramiky, poznají jídelníček předků a řadu technik si sami vyzkoušejí.

„Nový vzhled získalo pohřebiště, postavili jsme areál pro zvířata – ovčín s výběhem, proběhla rekonstrukce milíře na výrobu dřevěného uhlí,“ představil novinky David Maršálek. Členové Bacrie plánují další rozšíření osady, v létě by chtěli stavět pravěký dům, polozemnici.

Kromě kovářské, kovolitecké a dalších dílen návštěvníci zítra uvidí stříhání ovcí nebo výrobu monoxylu, lodi z jediného kmene. Jednu loď už Bacrie dokonce spustila na vodu, repríza plavby by se měla uskutečnit v srpnu zřejmě na Tiché Orlici. Lákavá bude i ochutnávka pravěké kuchyně. „Fungovat bude chlebová pec, vyrábět budeme chlebové placky. Ochutnávat se bude pravěká klasika – obilné a luštěninové kaše. Zájemci si budou moci namlít mouku,“ dodal Maršálek.

Navařeno je také asi dvacet litrů piva. „Vyrábíme ho nejjednodušší formou. Nechá se naklíčit obilí, ječmen nebo pšenice, potom se upraží a tím vznikne slad. Ten se potom uvaří s vodou, vývar už má pivní barvu. Nakonec se dosladí medem, přidají se kvasinky a asi týden se pivo nechá zrát. Kolik procent alkoholu má, to nevíme, ale alkohol tam určitě je,“ podotkl s humorem David Maršálek.

Třetí ročník akce Brány otevřené bude v Osadě Křivolík zahájen v sobotu ve 13 hodin, potrvá do 18 hodin.