Program začíná ráno v 9:30 hodin a končit bude v 16:30 hodin.

Loňský ročník přilákal velké množství návštěvníků i vystavovatelů a díky tomuto úspěchu se Městské muzeum v Ústí nad Orlicí, které akci pořádá, rozhodlo festival zopakovat a rozšířit. K ukázce elektrických a motorových lokomobil, pohánějících i 100 let staré stroje přibyde přehlídka historických traktorů. „Se dvěma traktory ze svých sbírek přijedou i pracovníci Národního zemědělského muzea a dále návštěvníci uvidí zástupce nejstarší řady traktorů Zetor i několik traktorů značky Svoboda, které přivezou členové Svoboda Traktor Klubu“, upřesňuje ředitel muzea Radim Urbánek.

Pestrý program festivalu začne zahájením v 9:30 hodin, poté majitelé uvedou do chodu své lokomobily i jimi poháněné stroje, aby muzeum přiblížilo návštěvníkům jejich funkci a zmínilo k nim různé zajímavosti. Od 10:30 hodin přijdou na řadu historické traktory a všem přihlížejícím se naskytne pohled na neobvyklou okružní jízdu po náměstí. V navazujícím čase od 11:15 do 11:45 hodin si muzejníci připravili ty nejzajímavější informace o lokomobilách, které na náměstí uvidíte, a prozradí Vám, čím jsou tyto stroje jedinečné. Po poledni se celý program zopakuje pro návštěvníky, kteří nemohli dorazit dopoledne.

Muzeum myslí i na děti. Je pro ně v muzejních stanech připravena dětská herna, ale i soutěže a hry o drobné ceny. Na své si přijdou i soutěživí dospělí. Drobnou odměnu si odnesou například ti, kteří správně odhadnou počet otáček konkrétního motoru. Že jste z daleka? Určitě přijeďte, jedna cena je nachystána i pro návštěvníka z největší dálky. A když vás někdo trumfne, tak si alespoň užijete příjemnou sobotu.

Bc. Václav Novák

Lanškrounské učiliště slaví 70 let. Kraj k výročí zmodernizoval učebny za 53 milionů.
Lanškrounské učiliště slaví 70 let. Kraj k výročí zmodernizoval učebny