Jubilejní ročník

Letošního jubilejního desátého ročníku této přehlídky se zúčastnilo 8 divadelních souborů, které soutěžily o postup na celostátní přehlídku Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou. V porotě přehlídky zasedli prof. František Laurin, Mgr. Alena Exnarová, Mgr. Alexandr Gregar a Mgr. Jaromír Vosecký. V programu mohli návštěvníci najít především komedie, nechyběla však ani detektivka – a potom také dva roky stará hra Měsíční běs souboru SNOOP, jejíž režie se ujal Českotřebovák Josef Jan Kopecký.
„Já jsem moc rád, že jsem mohl se SNOOP představení Měsíční běs dělat, protože oni jsou úžasní. Jsou to úžasní herci, báječní lidé a skvělí přátelé. A když mi tedy Aleš Dvořák nabídl, abych s nimi udělal tuto hru, neváhal jsem ani okamžik. No a když jsem dočetl scénář, byl jsem uchvácen," popisuje své hostování v Opatovicích nad Labem Josef Jan Kopecký. „Já jsem o této hře někde řekl nebo napsal, že je to romantický příběh o genocidě Arménů. A za tím si stále stojím. Hra totiž vypráví o muži a ženě, o jejich vzájemném vztahu, o jejich životech, do kterých se vryla genocida Arménu z počátku 20. století. Smrt, strach, emigrace, válka – to všechno a ještě mnohem více se Arménům vrylo do duše. Měsíční běs nevypráví o jejich řízeném vyvražďování přímo, divák se o těchto hrůzách dozvídá až z dialogů obou hlavních protagonistů," nastiňuje, o čem hra je, její režisér.

Měsíční běs uspěl

Představení Měsíční běs posbíralo v Miletíně několik cen: Aleš Dvořák dostal cenu za herecký výkon v roli Arama, Andrea Moličová cenu za herecký výkon v roli Sety a pozadu nezůstal ani třetí (a poslední) herec představení Václav Falta mladší, který získal cenu za herecký výkon v roli chlapce. To ale není vše, protože cenu za režii dostal Josef Jan Kopecký, který si s Alešem Dvořákem odnesl také cenu za scénografii. Krom toho byla hra nominována na celostátní přehlídku Krakonošův divadelní podzim, která se koná letos v říjnu.
„No já jsem samozřejmě nadšený, jsem rád, že jsme se probojovali na další národní přehlídku, vedle her Ucho a Orangutan v továrně, které postoupily na Divadelní piknik ve Volyni, na Šrámkův Písek a na Wolkerův Prostějov, se tak pokusíme zabodovat také ve Vysokém. Těšíme se na to," dodává k úspěšnému divadelnímu jaru režisér Kopecký. (tz, zr)