Předchozí
1 z 8
Další

Atlas ptákůAtlas ptákůZdroj: se svolením České televize

Atlas ptáků

ČT1, 4. 6., 20:10

Rodinné firmě na výrobu vysavačů vládne Ivo Róna (Miroslav Donutil) dlouho a pevnou rukou. O to víc je šokovaný informací, že kdosi z podniku dlouhodobě vyváděl velké objemy peněz a že se tím firma dostala do vážných existenčních potíží. Ivo se snaží jednat jako vždycky rychle a nemilosrdně, jenže dlouho vůbec netuší, o co tu vlastně jde.

Kdo mu krade peníze doslova pod rukama? Jeho vlastní syn Martin se zeťákem Davidem, kteří se už dlouho netají tím, že by měl místo ve vedení podniku uvolnit mladším? Tedy jim? Nebo dlouholetá účetní podniku a někdejší Ivova milenka Marie, která odjela na dovolenou do Alp, ačkoliv jí to Ivo zakázal? Nebo je tu ještě někdo další, o němž Ivo nemá nejmenší tušení? A co když je to celé ještě jinak?

Složité předivo vztahů rodinných, mileneckých i ryze účelových se sice pomalu rozplétá, ale pořád není jasné, kdo tu vlastně hraje, proti komu a proč. Režisér Olmo Omerzu na půdorysu thrilleru s kriminální zápletkou rozvíjí svoje oblíbené téma rozpadu rodiny a nebojí se toto téma nahlížet a komentovat i optikou světa ptačí říše.

Zdroj: Youtube

Farářův konecFarářův konecZdroj: se svolením České televize

Farářův konec

ČT art, 4. 6., 20:20

V jedné malé horské vsi neměli faráře. Děda, bába a mladičká matka s nemocným dítětem v náruči se proto vypravili dolů do města, aby tam novorozence dali pokřtít. V sakristii kostela nalezli kaplana. Téměř násilím ho museli přesvědčit, aby provedl požadovaný úkon. A stal se zázrak – dítěti se ulevilo. Radost a vděčnost vesničanů neznala mezí. Zazněla zde nabídka, aby s nimi kněz odešel do hor, kde je ho víc potřeba.

Kdo by tehdy tušil, že jde o pouhého kostelníka, který si převlečen do kněžského roucha zkoušel žehnací gesta?

Ve filmu, který v roce 1968 natočil režisér Evald Schorm s Vlastimilem Brodským v hlavní roli dále září Jan Libíček, Jana Brejchová nebo Helena Růžičková.

Zdroj: Youtube

Hunger GamesHunger GamesZdroj: se svolením televize Nova

Hunger Games

Nova CINEMA, 3. 6. , 20:00

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku.

Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru, a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život.

Zdroj: Youtube

Lenka Dusilová 20 let sólo

ČT art, 3. 6., 00:05

Lenka Dusilová. Divoká rockerka z počátků 90. let (kapely Sluníčko, Lucie, Pusa) se vydává po úspěchu prvního eponymního sólového alba jinou cestou.

Nevydlážděnou cestou interpretky svých vlastních autorských písní (sólová alba Spatřit světlo světa (2002), Mezi světy (2005). I v dalších letech směřuje stále více a hlouběji k unikátnímu osobnímu hudebnímu vyjádření, ve kterém po svém zpracovává podněty z nejrůznějších stylů a žánrů a vlastních prožitků (alba Eternal Seekers (2008), Baromantika (2011), V hodině smrti (2014)). Prakticky každý její nový tvůrčí počin jí vynesl obdiv a uznání posluchačů, muzikantských kolegů i odborníků.

Je mimo jiné devítinásobnou držitelkou výročních hudebních cen Anděl. Tři prestižní sošky získala i za své zatím poslední album Řeka, kde ztvárnila své bolestné mnohaleté pátrání po rodinných kořenech v temnotách dávných časů.

Zdroj: Youtube

Petr Kostka – Štace mého života

ČT1, 3. 6., 21:20

S režisérem Petrem Slavíkem se herec Petr Kostka vydal na road movie po důležitých místech svého pracovního i osobního života. Kromě českých divadel a štací, po kterých putovali už jeho pradědeček a prababička, kteří založili slavný divadelní rod, zavítáme i do Ugandy, kde žije „pátá dcera“ Petra Kostky a jeho manželky Carmen Mayerové. Kromě jeho vynikajících výkonů na jevištích Národního a Vinohradského divadla a komorních scénách Divadla Ungelt či divadla Studio Dva, dokument připomíná také jeho slavné filmové a televizní role.

Ač je Petr Kostka všeobecně známou osobností, dokument ho představuje i v nečekaných rolích, jakou je třeba role obětavého dědečka jeho vnuka Antonína, syna pokračovatelky divadelního rodu Terezy Kostkové.

Poslední zůstává

ČT2, 2. 6., 22:05

Špinavý zapadákov, dva pašerácké gangy se špinavým trhem s alkoholem a záhadný cizinec, který hraje vypočítavou hru na obě strany. Celý svůj život se řídí pravidlem, že nežádá a neprokazuje nikomu laskavost. U krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá krvavou válku znepřátelených gangů.

Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na potulného samuraje Sandžúróa z japonského Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Námět filmu Waltera Hilla s Brucem Willisem se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho.

Zdroj: Youtube

Tažní ptáciTažní ptáciZdroj: se svolením České televize

Tažní ptáci

ČT1, 3. 6., 14:45

Herecké mistrovství Vladimíra Menšíka zazářilo naplno mimo jiné v excelentních televizních hrách Jiřího Hubače Ikarův pád a Tažní ptáci pod režijní taktovkou renomovaného Františka Filipa.

Česká televize tuto sobotu nabízí druhou z nich. Příběh člověka, podléhajícího alkoholu a jeho zápas o znovunabytí lidské důstojnosti našel v Menšíkovi ideálního představitele. Výtečnými kolegy mu byli Vlastimil Brodský, Josef Somr, Eduard Cupák a Jaromír Hanzlík.

Josef Trojan - abstinentJosef Trojan - abstinentZdroj: se svolením televize Prima

Abstinent

Prima, 4. 6., 22.20

Devatenáctiletý Adam se místo přípravy na maturitu a vysokou školu vypořádává se závislostí na alkoholu. Možná by se dál věnoval studiu, kdyby neudělal v alkoholickém opojení průšvih a neskončil v protialkoholní léčebně. Nemá pocit, že by se měl opravdu léčit, nebo to aspoň nepřiznává okolí a svůj pobyt v léčebně bere jen jako nutnost. Ani jeho rodičům nedochází, že je Adam opravdu závislým, jde jim hlavně o to, aby měl před soudem polehčující okolnost v podobě podstoupené léčby.

V léčebně mladík zjišťuje, jak těžké je čelit běžným životním situacím a pocitům bez alkoholu, nechce ale o sobě mluvit na společném sezení, dokonce ani s Gábinou, s níž si rozumí a která je v léčebně už potřetí. Teprve když do léčebny přivezou alkoholika, který je v těžkém deliriu, vyděsí to Adama natolik, že začne brát svůj problém konečně vážně.

V titulní roli dramatu režiséra Davida Vignera exceluje syn Ivana Trojana Josef Trojan.

Zdroj: Youtube