Svitavsko - Městem opět projdou tradiční maškary a přivítají masopust

Svitavy - Svitavské náměstí bude první únorovou sobotu patřit masopustu a staročeské zabijačce. Tradiční masopustní průvod v podání skupiny masek a muzikantů z Vortové na Hlinecku projde svitavským náměstím ve dvě hodiny odpoledne. Na zabijačkových hodech nebudou chybět obvyklé vepřové dobroty jako ovar, kroupy, jitrničky, uzené nebo tlačenka.

Litomyšl - Vzpomínkový večer „Litomyšl Václavu Havlovi“ se koná v sobotu v Music Clubu Kotelna. Od 18 hodin jste zváni na besedu s promítáním fotografií a filmu Václav Havel Litomyšli. V 21 hodin zahraje v Kotelně legendární kapela The Plastic People of the Universe.

Svitavy - V neděli odpoledne bude v muzeu zahájena výstava výtvarníků regionu. Již více než 30 let se zde setkávají autoři různých výtvarných žánrů i věku ze Svitavska.

Orlickoústecko - Jak se žilo v padesátých letech

Lanškroun - Městské muzeum zahájí v sobotu výstavu Domácí umění (předměty, které lidé vlastnoručně vyráběli v letech 1948 až 1989 na území Československa) společně s expozicí Jak jsme žili v 50. - 80. letech 20. století. Vernisáž se koná v 15 hodin v prostorách galerie, o hudební doprovod se postará Lanškrounský smíšený sbor. Výstavy lze navštívit do 1. dubna.

Chrudimsko - Noc pod širákem okoření velký mráz

Lichnice - Na zřícenině hradu Lichnice se o víkendu uskuteční již 39. ročník zimního táboření. Mnozí účastníci přijedou už v pátek, aby si připravili ty nejlepší podmínky pro spánek pod širým nebem nebo pod stanem. Letos se musejí připravit na tvrdé podmínky, silné mrazy mají trvat. V sobotu se na nádvoří uskuteční program, k zahřátí a posilnění bude připraveno občerstvení.

Veselý Kopec - Tradiční obchůzka masopustního průvodu se uskuteční ve skanzenu na Veselém Kopci v sobotu od 10 do 16 hodin. Tradici, která je zapsána do seznamu nehmotného dědictví UNESCO, přiblíží návštěvníkům vesnická skupina ze Studnic u Hlinska.

Nasavrky - Sokol Nasavrky zve na Aerobik dopoledne s Ivetou Karbulovou, top lektorkou českého aerobiku. V nasavrcké sokolovně v sobotu od 10 do 13 hodin.

Pardubicko - Svatební veletrh nabídne šaty i kytice

Pardubice - V budově ČSOB Pojišťovny na Masarykově náměstí se v pátek a v sobotu uskuteční již osmý ročník svatebního veletrhu. Vstup je zdarma a otevřeno bude v pátek od 14 do 18 a v sobotu od 10 do 18 hodin. Na návštěvníky čeká bohatý program módní přehlídky společenských a svatebních šatů, ukázky svatebních kytic či ochutnávky svatebního cukroví.

Pardubice - Druhý reprezentační ples fotbalistek bude možné v sobotu navštívit v hotelu Zlatá štika. Ples, který pořádá SK DFO Pardubice, začíná v 19 hodin. Večerem bude provázet moderátor pořadu 112 Mirek Vaňura. Na programu bude vyhlášení nejlepších fotbalistek roku 2011 i oslavy dvacátého výročí založení klubu. K tanci a poslechu zahraje skupina Express.

Pardubice - TJ Sokol Pardubice pořádá v sobotu od 20 hodin ve sportovním areálu Na Olšinkách stodesátý ročník šibřinek. Tentokrát mají motto V zdravém těle zdravý (vz)duch. „Pro hosty, kterých v posledních letech nebývá méně než tisícovka, jsou připravené tři taneční sály, soutěž masek o ceny a samozřejmě také velká tombola,“ řekla starostka tělocvičné jednoty Lenka Pařízková.

Královéhradecko - Sběratele stále lákají pivní kuriozity

Hradec Králové - V restauraci U Švagerků ve Všehrdově ulici se v sobotu sejdou sběratelé pivních kuriozit, etiket, tácků a dalších suvenýrů spojených s pěnivým mokem. Tradiční setkání pořádané Klubem sběratelů pivních etiket Hradec Králové se koná od 7 do 11 hodin. Podobná setkání organizátoři pořádají několikrát do roka. Také v královéhradeckém kongresovém centru Aldis se v sobotu od sedmi hodin sejdou sběratelé. K vidění i výměně bude nepřeberné množství filumenie, mincí, bankovek, etiket všeho druhu, odznaků, autogramů, pohlednic a dalších sběratelských oborů.

Hradec Králové - Milovníci zvířat se mohou těšit na nedělní dopoledne. V Malém a Labském sále kongresového centra Aldis se totiž konají další výstavní trhy Aqua-Terra-Flóra pro chovatele zvířat. Návštěvníci si mohou vybrat také z množství chovatelských potřeb, například granulí pro psy.

Náchodsko - Vláčilova balada ve filmovém klubu

Police nad Metují - Polický filmový klub zve všechny zájemce na filmové představení Marketa Lazarová, které se uskuteční v sobotu v 19 hodin v Kolárově divadle. Historická balada vypráví o loupeživém rytíři a jeho rodině, jež se dostala do sporu s královskou mocí, a o krásné dceři zemana Lazara zaslíbené Bohu, jíž násilnický syn rytíře změnil osud. V hlavní roli Magda Vášáryová. Vizuálně podmanivé dílo natočil František Vláčil podle novely Vladislava Vančury.

Česká Skalice - Oslavte s českoskalickými skauty 100 let českého skautingu na tradičním Skautském bále, který se koná v sobotu ve 20 hodin v klubovně zahrádkářů. Těšit se můžete na westernový guláš, zábavný program i soutěže. K tanci i poslechu hraje hudební skupina Sopen.

Meziměstí - Klub českých turistů TJ Slovan Broumov pořádá v sobotu již devátý ročník Přejezdu Javořích hor Memoriál Emericha Ratha. Prezence a start je od 7.15 do 9.55 hodin v Meziměstí na nádraží a cílem je chata Vyhlídka v Janovičkách. Trasy dlouhé 21 km vedou v CHKO Broumovsko po turisticky značených cestách a po vlastním značení.

Olivětín - TJ Jiskra Olivětín zve děti na místní kluziště, kde se v sobotu od 13.30 hodin uskuteční Lední karneval. Přijďte s bruslemi i bez bruslí, občerstvení je zajištěno. Masky mají vstup zdarma.

Rychnovsko - Orlický maraton se poběží po osmadvacáté

Deštné v Orlických horách - Víkendový Orlický maraton, předposlední závod letošního seriálu SkiTour, je připraven. Již 28. ročník závodu bude mít zázemí díky výborným sněhovým podmínkám přímo v Deštném v Orlických horách. Nabídne trasy na 40 a 20 km klasicky a 20 km volně. V sobotu startuje Orlický půlmaraton a v neděli maraton od 10 hodin. Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu od 12.30 a v neděli od 13.30 hodin.

Dobruška - V domě dětí a mládeže se v sobotu budete moci naučit, jak vyrobit drátovaný stromeček nebo jak uplést z papírových roliček třeba obal na květináč. Stačí přijít ve 14 hodin s přezůvkami, štípacími kleštěmi a připravenými roličkami.

Opočno - Na nedělní pohádku láká Divadélko batole. Maňáskové divadlo je určeno pro nejmenší. Hra O zapomnětlivém koťátku začne v Kodymově národním domě v 15 hodin. Poté si mohou děti s rodiči zazpívat, zatancovat a zahrát pohybovou hru.

Kostelec nad Orlicí - Již 9. ples Kostelecka se koná v pátek od 20 hodin ve Sdruženém klubu Rabštejn za hudebního doprovodu skupiny Koplaho Band z Týniště nad Orlicí. Navíc se můžete těšit na Barmanskou show a moderátorku večera Valérii Zawadskou. Jako host vystoupí Marcela Březinová.

Jičínsko - Víkendové zimní hrátky pro děti i jejich rodiče

Konecchlumí - V neděli se budou na zimním stadionu v Konecchlumí konat historicky 1. zimní Konecchlumské hry. Jejich účastníci budou soutěžit v typicky zimních disciplínách: v rychlobruslení, curlingu a krasobruslení. Začátek her je naplánován na 14. hodinu. Pořadatelé se těší na účast diváků, ale zejména soutěžících v jednotlivých disciplínách.

Pecka - V sobotu 4. února se uskuteční v kempu a na koupališti mistrovství v běhu na historických lyžích. Prezence je od 13 hodin, start o hodinu později. Kategorie: ženy, děti a muži. Závodu se může zúčastnit každý. Stačí mít lyže vyrobené před rokem 1970 a dobové oblečení. Od 10 hodin v kempu začínají zabijačkové hody s bohatou nabídkou tradičních jídel. Ochutnáte prejt, jitrnice, kroupy, tlačenku, prdelačku, zabijačkový guláš, grilovanou kýtu, klobásy a chybět nebudou pivo a svařák. Jídlem zocelení soutěžící určitě zvládnou všechny nástrahy zimy, závody se proto uskuteční za každého počasí.

Jičín/Sedličky - Zveme vás na netradiční pojetí tradičního svátku. Je to Jičínský masopust aneb Netradičně tradiční kratochvílný rej. První doprovodná akce se chystá v pátek ve Valdštejnské lodžii. Od 9 do 18 hodin se tu uskuteční masopustní výtvarná dílna výroba masek s R. Smolíkem, R. Lhotákovou, K-klubem a povídání Mgr. H. Macháčkové o masopustu. Vstupné je 30 korun.

Trutnovsko - V mrazivém počasí zavítejte na bál

Žacléř -V Kulturním klubu se v sobotu od 20 hodin koná osmý Městský ples. Předtančení zajistí pohybová skupina ZUŠ Úpice, k tanci a poslechu zahraje skupina Geny.

Pec pod Sněžkou - V zimním středisku se uskuteční třídenní Telemark fest. V pátek jej zahájí od 19 hodin open party v Bull Baru, kde účastníky čeká živá hudba a promítání filmů o telemarku. Sobotní den bude plný závodění i telemarkování. K výuce nejstarší lyžařské techniky pořadatelé zajistí vybavení i instruktora, pro zkušenější jsou od 13 hodin u Hudy stanu přichystány workshopy. Program zakončí večerní party na Havlově boudě. Nedělní program se od 10 hodin ponese v duchu společného ježdění, výuky a workshopů.

Trutnov - V Uffu se v neděli od 16 hodin koná divadelní představení pro děti v rámci projektu Sedmikráska, a to v podání Buranteatru. Příběh vypráví o chlapečkovi Tobiášovi, jenž putuje za pokladem podle šifry, kterou jej naučil jeho děda.