Podle pořadatelů jejich počet převýšil pět set. A dvanáctihodinový program jim nabídl řadu zajímavých nejen hudebních momentů.
Zámecký park, v jehož altánu se konala většina festivalových produkcí, přivítal řadu tradičních návštěvníků. Někteří ovšem areál, který se za poslední léta změnil k nepoznání, spatřili v novém kabátu poprvé a nestačili se divit, jako například ústecký lékař Jiří Ehl. „Naposledy jsem zde byl v roce 1991 a tím, co vidím nyní, jsem nadšen. Areál vypadá báječně, jeho současná podoba se nedá srovnat s tou, kterou si pamatuji z dřívějška. Že se daří takové věci, o tom by se lidé měli z médií dovídat," podotkl při prohlídce v odpoledních hodinách.
Arboretum se stovkami cizokrajných dřevin a bylin zaujalo také účinkující. Tomáš Kočko, jenž byl se svým orchestrem tahounem  ročníku s podtitulem Alternativně od folkloru k folku a zpět, po odehraném vystoupení nešetřil chválou.
„Nikdy dříve jsem zde nebyl a těšil se na hrad, ze kterého ale zbyla jenom jedna zeď. Netušil jsem ale, že je místní zámek takto účelově využit, a je to nádhera. Park je úplně bombastický," podělil se o své dojmy.

Za rok jubileum

Spokojeni byli už v neděli dvě hodiny po půlnoci, kdy festival zakončila svým vystoupením ústecká skupina Těžká doba, také pořadatelé. Počasí jim přes dlouho nepříznivé předpovědi nevystavilo „stopku", návštěvníci se sice museli vyrovnat s poněkud nižšími teplotami, deštníky ale nepotřebovali. Všech deset vystoupení, osm hudebních, jedno divadelní a jedno taneční, mělo pozitivní ohlas. „Velice nás těší, že i přes četnost akcí v blízkém okolí si lidé vybrali právě festival tady u nás na Žampachu. Návštěvnost přesáhla pětistovku, což určitě není málo. A my teď  pomalu budeme uvažovat o tématu pro příští rok, který je navíc jubilejním," slibuje další pokračování akce, která si od roku 2004 získala četné příznivce, jeho současná manažerka Kristýna Hanzelková.
JAN POKORNÝ