Není tedy divu, že prestižní pěvecké uskupení dostává pozvánky na koncertní vystoupení z celého světa. Potřetí ve své historii se zpěváci podívají za oceán do USA a Kanady. Zpěváci absolvují začátkem prosince turné na pozvání organizace Czech Symphony Project.

„Organizace pro sbor organizuje celovečerní koncerty pro veřejnost, výchovné koncerty pro žáky a studenty amerických škol, ale i drobná vystoupení na nejrůznějších institucích. Plánována jsou rovněž setkání a vystoupení pro krajany,“ uvádí sbormistr KOSu Milan Motl. Nejen on si uvědomuje, že pozvání není samozřejmostí.

„Například v Masaryktownu se uskuteční koncert pod záštitou generálního konzula ČR v Torontu,“ prozradil část programu v zemi javorového listu Milan Motl. Už teď je jasné, s čím KOS vystoupí. Vše bude laděno do adventní doby. Vánoční program doplní skladby, které odprezentují českou hudbu a kulturu.

Kromě toho, že za hranicemi zazní česká hudba, má turné přínos i pro samotné členy sboru. „Koncertní turné je pro talentované studenty nejen mimořádnou příležitostí prezentovat na americkém kontinentu své pěvecké nadání, českou hudbu, město Litomyšl, ale také možností poznat americkou kulturu, zdokonalit své jazykové dovednosti, obohatit zkušenosti a zúročit náročnou práci ve sboru,“ zdůrazňuje Milan Motl.

V roce 2008 sbor absolvoval koncertní cestu do Calgary a v minulém roce úspěšné turné po čtyřech státech USA.

Pěvecký sbor se samozřejmě představí i domácímu publiku. Část prezentovaného repertoáru, například výběr z oratoria Mesiáš Georga Friedrich Händela, zazní na vánočním koncertu ve čtvrtek 21. prosince v Litomyšli.