V roce 2016 zaznamenal 4. ročník kromě vysoké návštěvnosti také rekordní výtěžek bezmála 60 tisíc korun, který putoval prostřednictvím Papežských misijních děl na dobročinné aktivity v Bangladéši. Letos se cílovou destinací stala Tanzanie a v sobotu 25. listopadu bezmála tři sta návštěvníků ukázalo, že jim na vzdělávání dětí v této chudé africké zemi záleží.

Poprvé s Big Bandem Lanškroun

S nápadem uspořádat misijní ples přišly mladé rodiny ze zdejší římskokatolické farnosti, která ve spolupráci s Papežskými misijními díly připravila již pátý ročník akce. Podporu plesu poskytla také orlickoústecká radnice a její příspěvková organizace Klubcentrum.

Pro návštěvníky byl i tentokrát připraven bohatý program s výrazně „lanškrounskou příchutí“. Celý večer totiž hudebně doprovodil Big Band Lanškroun pod taktovkou Josefa Pilného, v rytmu swingu se neslo také předtančení skupiny Swingberry, jejíž členové nabídli zájemcům praktickou taneční lekci přímo v rámci plesu. „Podařilo se nám prodat přes dvě stě padesát lístků, s organizátory a orchestrem přesáhl počet návštěvníků tři sta. Výtěžek plesu nemáme ještě sečtený, ale měl by rozhodně přesáhnout 55 tisíc,“ uvedla za pořadatele Dominika Javůrková. Jak dále doplnila, v rámci misijního plesu mohli návštěvníci využít nejen tradiční občerstvení, ale také čajovnu s cukrárnou, nechyběl ani oblíbený fotokoutek. Výtěžek z všech doprovodných aktivit byl opět určen na podporu vybraného projektu v Tanzánii. Tuto africkou zemi přiblížila týdenní výstava na zdejším Mírovém náměstí, přímo v rámci plesu pak o Tanzánii přednášel fotograf Martin Rýznar.

„Nastupující generace na tom není tak špatně“

Slavnostní zahájení akce, která si již získala pevné místo mezi kulturními událostmi ve městě, se neslo ve znamení slov díků. Za obětavou práci poděkovala ústeckým farníkům oblastní ředitelka Papežských misijních děl Bronislava Halbrštátová a také děkan zdejší farnosti Vladislav Brokeš. Za vedení města pak pozdravil přítomné Michal Kokula. „Jsem rád, že se v současné době našlo hodně mladých lidí, kteří svou účastí podpořili Ples pro Tebe. Není úplně samozřejmostí, že mladí myslí na ty, kteří se mají diametrálně odlišně než my. Naplňuje mě to nadějí, že nastupující generace na tom není tak špatně,“ hodnotil pozitivně ústecký místostarosta.

Aukce i tentokrát zabodovala

Loni se v rámci Plesu pro Tebe konala premiérově dražba obrazů, fotografií, knih a dalších předmětů, které věnovali oslovení umělci. Více jak šestitisícový výtěžek ponoukl pořadatele aukci zopakovat. „Tentokrát mohli zájemci zakoupit například obrazy malířů Jana Diviše a Evy Hnykové, svícen uměleckého Kováře Františka Bečky či knihy publicisty Miloše Doležala věnované památce kněze Josefa Toufara. Tahákem večera se pak stala dražba posledního CD a LP skupiny Chinaski s podpisy všem členů, za kterou nový majitel zaplatil bezmála šest tisíc korun,“ zmínil zajímavost jeden z pořadatelů Josef Javůrek. Pozitivně hodnotil akci také ředitel zdejšího Klubcentra v Ústí nad Orlicí Karel Pokorný, který nechyběl mezi návštěvníky plesu. „Jsem rád, že se po loňské premiéře podařilo i letos připravit dobročinnou aukci a že se setkala s velkým zájmem. Pět položek bylo vydraženo za bezmála čtrnáct tisíc korun, což je více jak dvojnásobek oproti loňsku Největší dík patří těm, kdo věci věnovali, a samozřejmě všem, kdo se do aukce zapojili a přispěli tak k jejímu výbornému výsledku,“ uvedl krátce po skončení sobotního večera a doplnil: „Především si cením úrovně, kterou tyto plesy mají a stále si ji drží. Skvělá atmosféra, výborný orchestr, příjemný doprovodný program, servis pro návštěvníky na vysoké úrovni. A za tím vším stojí mladí lidé, což mi připadne úžasné.“   (jp)