„Po dlouhých přípravách a za vynaložení značného úsilí se pracovníkům Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě podařilo nashromáždit reprezentativní výběr z tvorby našeho přední českého malíře dvacátého století, kterým Kamil Lhoták bezesporu byl," informoval ředitel muzea Jiří Junek. Na výstavě, která bude zahájena tuto neděli ve 14 hodin, se představí 28 olejomaleb a 48 grafických listů z celkem devíti galerijních institucí České republiky. Ty dohromady reprezentují jak počáteční umělcovo období související se Skupinou 42, tak i autorovu vrcholnou tvorbu.
Zajímavostí výstavy jsou Lhotákovy umělecké návrhy a finální realizace oblíbených poštovních známek zapůjčené Poštovním muzeem v Praze. Celkovou atmosféru technického světa doplňují některé trojrozměrné předměty. Ty jednak souvisí s objekty na Lhotákových plátnech a zároveň jsou unikáty samy o sobě: závodní kolo Diamant z roku 1904, koš horkovzdušného balónu, modely letounů Blériot, francouzské ponorky Surcouf a kolesového parníku Stadt Zürich.
Jak sami vysokomýtští muzejníci dodávají, těší je mimo jiné skutečnost, že takto rozsáhlý soubor Lhotákových prací bude vystaven právě v jejich městě – ve městě s bohatou automobilovou a leteckou tradicí, která byla Kamilu Lhotákovi tak blízká.
Účast na nedělní vernisáži přislíbil vzácný host, profesor Karel Vachek, vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU, který promítne svůj studentský film Malíř Kamil Lhoták a zavzpomíná na umělce.