Po celé dva festivalové dny budou diváky bavit hudební skupiny, amatérská i profesionální divadla, tanečníci, šermíři a další perfomeři. Součástí festivalu je i letní kino, stan s hrami a zábavou pro děti. Pro milovníky výšek bude též otevřená a přístupná i Tyršova rozhledna.
Ředitel festivalu Daniel Kubelka nabízí ochutnávky z programu.

Daniel Kubelka.

Jak vybíráte účinkující, dáte jen na osobní zkušenost, nebo si necháte vystupující i doporučit?
Zárodek programu, divadel i kapel, vzniká ve Fidiko diskusí. Průběžně, vlastně pořád. Mezi kapelami, koncerty a festivaly se pohybuji už skoro 30 let. Stejně jsem ale rád, když mi známí, ale i úplně neznámí lidé, doporučí zajímavé interprety. Snažím se je vyhledávat a obzvlášť potěší, když se podaří na OB udělat kapelu, která se pak za dva tři roky objeví na nějakém větším festu jako jeden z hlavních interpretů. Bohužel náš termín se kryje s Colours of Ostrava a často se nám stává, že vyhlédnutá kapela dává Colours přednost, což absolutně chápu. Takhle to bylo třeba s Mydy Rabicad. A mám obavu, že mezitím vyrostli natolik, že my na ně už prostě finančně nedosáhneme.

areál Tyršovy rozhledny, Žamberk17. – 18. 7.
Orlická brána
Kulturní festival plný divadla, hudby a filmu. Festival pro celou rodinu.
Program:
pátek 17. 7.
17.30 Dědovy blechy
18.30 Rudovous
19.30 Zapaska
20.30 Pavel J. Ryba and The Fish Men
21.30 Progres 2
23.00 Ladě
00.00 – 02.05 Padesát odstínů šedi

sobota 18. 7.
10.00 Nešišlej!
10.55 Kašpárek a Kalupinka
11.50 Princezna s dlouhým nosem
12.55 DS Animo Žamberk
13.25 Pipi dlouhá punčocha
14.30 Hry a písničky divadla Koráb
16.00 Moises bethencourt
17.00 Whonky Tonky Fanky 2.0
17.40 Romanika
18.40 Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl
19.40 Výročí (divadlo Do Houslí)
20.30 Nat Osborn Band
22.10 Monte Christo (Balestra)
22.45 Poletíme?
00.00 – 02.10 Fotograf

Vystupující, především pokud hovoříme o kapelách, tak úplně nereprezentují hlavní „komerční" proud, je to tak? Na druhou stranu budete promítat 50 odstínů šedi… Je to rozpětí záměrné?
Začnu obecněji. Nejsem příznivcem akcí zdarma. Bohužel někteří politici už i na malých městech pochopili, že chléb a hry za obecní peníze jsou nejlepší cestou k popularitě. K tomu patří fotografie s momentálně populárním interpretem, aby odlesk slávy krátkodobě dopadl i na ně. Vytvářejí tak drahá fotoalba. Lidé si pak zvyknou, že za kulturu se neplatí, což negativně ovlivňuje celoročně návštěvnosti všude a na vše. Pak se diví, že se zdráhají koupit vstupenku i na vystoupení hvězdy v městském kulturáku, takže prodělají kalhoty. A dotují podruhé, potřetí… Navíc honoráře s politiky nejfocenějších interpretů představují roční plat učitelky v MŠ.
OB je za vstupné dobrovolné a těší mne, že se daří vybírat každým rokem o něco víc. Náklady to zdaleka nepokrývá a město akci dotuje. Ale zatím nám nikdy nikdo nemluvil do programu a taky se nechodí na bránu fotit. Přesto nám areálem projde kolem 3000 lidí. Celý rozpočet festivalu přibližně odpovídá honoráři jedné pop hvězdy. Za to se snažíme nabídnou kvalitní divadelně-hudebně-filmový program na dva dny, dvě pódia a další stage. Popularita ve výběru nehraje primární roli, jde o to, aby interpret zapadal do konceptu: festival pro celou rodinu. Extrémně alternativní žánry na OB též nenajdete. Jsme festival s programem pro děti, jejich rodiče a příznivce dobré hudby a divadla. Když jsem před pěti lety v Žamberku začínal, řekli jsme si, že se budeme držet názvu Fidiko – FIlmy, DIvadla, KOncerty a nechceme konkurovat letním lifestylovým festivalům, typu Jam Rock nebo Rock For People. Na druhou stranu mne na minulém ročníku hodně potěšil komentář jednoho z návštěvníků – že Brána jsou takové malé Colours.
Letos opravdu promítneme 50 odstínů šedi a Fotografa s Karlem Rodenem. Provozujeme totiž také žamberské kino a naším cílem je připomenout lidem, že film je na velkém plátně prostě úplně jiné kafe. Boj o kinodiváka nikdy nekončí. Věřím, že někteří z nich pak přijdou do kina i jindy a budou se vracet.

Nacházíte zajímavé a vhodné účinkující i v našem regionu? Pozvali jste někoho z „místních"?
Jsme regionální festival – tedy kapely z regionu k nám patří – letos to budou třeba Dědovy blechy. Hráli u nás Wasabi, Dolly Bus Band, Band-a-ska a další. Mně se mimořádně líbí třeba Ready Mate, jsou čím dál lepší. Bohužel čas na pódiích není nafukovací :).

Říkáte, že letošní ročník bude „nejmezinárodnější" – kdo tedy přijede?
První festivalový den přijede z Ukrajiny hudební duo Zapaska. Společností jim budou legendární brněnští rockeři Progres 2, Rudovous, skvělí opavští Ladě, nebo jeden z nejlepších českých jazzových baskytaristů – Pavel J. Ryba se svou kapelou The Fish Men a bubenickým talentem jménem Natálie Burešová. Tato – teprve třináctiletá – dívka dokáže za bicí soupravou takové kousky, že by jí mohli závidět i rockeři o generaci zkušenější!
Festivalová sobota bude pak ještě pestřejší! Od rána pojedou pohádky a program pro děti. Odpoledne nabídneme Nat Osborn Band, mix soulu, jazzu, rocku a funky, kteří přiletí z druhé strany Atlantického oceánu – konkrétně z newyorského Brooklynu. Moises Bethencourt přijede z Polska, ale zahraje španělské rytmy a flamenco. Ze sousedního Slovenska jsme pozvali trio Romanica, jehož zpěvačka barvou hlasu připomíná Hanu Hegerovou a hudbu bych označil za world music s kořeny v romském a slovenském folklóru.
Dál se můžete těšit na kapelu Poletíme?, parádní hudební spojení Blanky Šrůmové – ex Tichá Dohoda a J.S. Hedla – ex Precedens.
Divadelní fest-reality show Whonky Tonky Fanky 2.0 je naprosto šílená a velice úspěšná. Od olomouckého Divadla Do Houslí se dočkáte komedie Výročí. Podrobný program najdete na www.orlickbrana.cz.

Festivaly se rok od roku snaží zlepšovat komfort návštěvníků. Vy jste vlastně festival pro celou rodinu. Jak se to v areálu na první pohled pozná?
Věřím, že ti kdo pamatují posledních pět ročníků, vidí změny v komfortu, výběru a kvalitě občerstvení, zvýšili jsme počet toalet i úroveň umýváren, změn doznalo i jejich umístění a úprava okolí a osvětlení. V minuloročních vedrech jsme měli připraveny sprchy ke schlazení, ale i kryté sezení pro případ deště. Pro děti máme stan i hry a aktivity. Vše je ale otázka rozpočtu a je třeba počítat s tím, že jsme venkovní akce a ToiToika prostě není koupelna.

Skvělá atmosféra. To se ve spojení s festivalem Orlická brána často opakuje. Jaké jsou, podle vás, faktory, které to ovlivňují?
Místo Na Rozálce je prostě skvělé, jak pro diváky, tak pro umělce. Západ slunce s výhledem na okolí a hory v dálce dělá své. Ale základem atmosféry jsou návštěvníci, ti ji vytvářejí. My jako tým, který festival dělá, se po ty dva dny snažíme, aby si vlastně ani moc nevšimli, že jsou na festivalu, aby to pro ně byla taková gardenparty, kde se sejdou s kamarády a rodinami s muzikou a divadly, které v komerčních TV neuvidí. Je to tak trochu i výchova našich příštích diváků v divadle, kině, na koncertech.

V čem je Orlická brána jiná? Lepší?
To je skvělá otázka :), na tu si asi musí ti, kteří k nám chodí, odpovědět sami. My pro to, aby se vraceli, uděláme maximum.