Ví se o něm, že se s alkoholem nekamarádí a ze všeho nejraději pije rajčatový džus. Kávou ale nepohrdne a dá se okamžitě do řeči.

Přijel jste do Hrochova Týnce představit svou nejnovější pohádku Čertoviny, která se natáčela v Pekle Čertovina v Hlinsku. Jak se vám tam líbilo?
Tam jsem skutečně nemusel nic měnit, je to pravé peklo. Jsem opravdu rád, že jsme tam mohli natáčet. Nápad vybudovat peklo je úžasný a skláním se před lidmi, kteří tamní dekorace vyráběli - instalovat ty těžké kameny a kmeny muselo být opravdu náročné. S majitelem této atrakce jsem se ještě před výstavbou setkal a doporučil jsem mu ke spolupráci filmového architekta Václava Vohlídala. Myslím, že se to vyplatilo.

Jak dlouho jste v Pekle natáčeli? Zahráli si v pohádce i místní čerti?
Ano, byli v komparzu a své role se chopili skvěle. Na Čertovině jsme natáčeli tři dny.

Dovedete si představit jako protiklad Pekla další turistickou atrakci - Nebe?
To nepokládám za dobrý nápad. V nebi je totiž velká nuda.

Na čem v současné době pracujete?
Se svými spolupracovníky píšu scénář nové pohádky. Letos ale nebudu točit nic, budu se flákat a cestovat. Letos jsem byl v květnu v Itálii, nedávno jsem pobýval v Petrohradě a opět se do Itálie vrátím. Jsem ranní pták, už v pět hodin jsem na pláži. Já jsem ze Šumavy, ale mou láskou je moře.

Vaše záliba v jídle je pověstná. Jsou jídla, která vám nechutnají?
Jsem všežravec, ale dvě věci přímo nesnáším – škraloup na mléce a taky kozí mléko. Moje prababička měla kozu a krávu. Byla přesvědčená, že není nic zdravějšího, než kozí mléko. Však se taky dožila 90 let. Kam mohla, tam ho dávala, ona nás tak léčila. Upekla třeba buchty, jen se na ně srdce smálo, a já jsem hned poznal, že tam to kozí mlíko zase cmrndla.

Jste autorem dvou kuchařek Nebe v hubě aneb Chrocht Chrocht a Nebe v hubě aneb Čertův švagr. Můžete čtenářům prozradit nějaký recept?
Ze všech ryb mám nejméně rád kapra, ale skvělý je pečený s křenem. Nakrájíte kapra na podkovičky, posolíte, opepříte, přidáte koření na ryby. Utřete česnek se solí a porce potřete. Dejte do pekáčku vytřeného máslem a pečte třicet minut. Mezitím si nastrouhejte křen, který zamíchejte do šlehačky nebo do třicetiprocentní smetany. Kapra po půlhodině vytáhněte, polijte šlehačkou s křenem a vraťte na sedm minut do trouby dojít.

Ilustrační foto
V Chrudimi bodovala Chata na prodej