Připraven je pestrý program, který v pátek v 18 hodin zahájí vernisáž výstavy Česká krajina, poté se konají koncerty kapel Kieslowski a Žamboši. V sobotu dopoledne bude na náměstí pohádka a dílny pro děti, odpoledne je v plánu komentovaná prohlídka zmíněné výstavy a večer koncerty kapel Katarzia, Jananas, Timudej a Vltava.

Sdružení obcí Orlicko slaví pětadvacetiny

Lukavice - První zářijové odpoledne bude v Lukavici patřit oslavám pětadvacátého výročí založení Sdružení obcí Orlicko. Program je doslova nabitý, vystoupí mažoretky i Česká beseda z Lukavice i Mistrovic, pro své ceny si přijdou vítězové výtvarné soutěže „Tady žiju rád“ a uděleny budou i pamětní plakety. Bonbonkem večerního programu pak bude od 18.45 vystoupení skupin Karel Gott Revival Morava a La Musica, od 23 hodin se o diskotéku postará populární moderátor rádia Evropa 2 Pavel Cejnar.

Stínání kohouta a posvícenská zábava

Pohled - Obec na Chrudimsku srdečně zve na akci Stínání kohouta a posvícenskou zábavu. Program začíná tuto sobotu ve 14 hodin a uskuteční se v kulturním domě a na prostranství před ním. Těšit se můžete na válení sudem, přetahovanou, zápasy s prkny a na kládě. Vyvrcholením bude „Stínání kohouta“ s vyhlášením vítězů. Připraveny jsou hodnotné ceny. V 19 hodin program pokračuje akcí „O posvícení všechno to voní“ - představí se soubor Kvítko a chybět nebude ani velká nabídka posvícenských dobrot. Od 20 hodin následuje posvícenská zábava.

Oslavy s vůní kouře i nafty

Skuteč - V letošním roce uplyne již 120 let od zahájení provozu na železniční trati spojující Poličku, Skuteč a Žďárec u Skutče. Toto významné výročí si připomeneme v sobotu 2. září, kdy se nejen na jubilující trať vydají historické vlaky v parní i motorové trakci.
Hlavní hvězdou akce se nepochybně stane královéhradecká parní lokomotiva 464.008 z roku 1935, která poveze mimořádné vlaky mezi Českou Třebovou, Svitavami, Poličkou a Žďárcem. Program zpestří také zvláštní vlaky vedené historickými motorovými vozy, naopak na některých pravidelných spojích nasadí České dráhy moderní motorovou jednotku „RegioShark“.
Návštěvníci se mohou těšit na výstavy lokomotiv v Poličce a Skutči a především děti jistě uvítají možnost svézt se drezínou v Borové u Poličky nebo motorovou lokomotivou resp. motorovým vozem po nádraží v Poličce a ve Skutči.
V obci Borová bude otevřena výstava věnovaná historii lokálky. Na nádraží v Poličce připraví České dráhy Kinematovlak s promítáním filmů pro děti, hrací vůz „Vláček Hráček“a vagon s výstavou o historii železnice.
Bližší informace včetně přesných jízdních řádů najdete na internetové adrese www.120letzeleznice.cz.