Na úvod Komediomat

Pohled do programu Kulturního léta napovídá, že i letos se mají jeho návštěvníci na co těšit. „Přiznávám ale, že dramaturgie je velmi náhodná, přímo ji dělá náhoda. Snažím se pouze o co největší pestrost, aby si každý přišel na své, hlubší myšlenku v tom nehledejte," přiznává hlavní pořadatel Zbigniew Czendlik, podle něhož je hlavním smyslem pravidelných setkání udělat něco pro ty, kteří v čase dovolených zůstávají doma. „Je to pro ně určitá nabídka, zpes
tření. Akce se jmenuje Kulturní léto, chceme kultivovat naši lidskou duši skrze pořady, které zapadnou do prostředí farní zahrady," objasňuje smysl akce a s humorem dodává: „A dělám to také trochu pro sebe, abych si akce užil. Zásadně o prázdninách nikam necestuji, dovolenou si dělám na farní zahradě."
Na úvod Kulturního léta se rozhodl oblíbený duchovní experimentovat a příchozím v pátek nabídne improvizační show producenta a režiséra Ladislava Cmírala Komediomat. Proč právě ji? „Lovím ve vodách, které trochu znám, i když něco takového jsme v Lanškrouně doposud neměli. Ladislav Cmíral je zároveň režisérem mého pořadu Uchem jehly a jsem mu moc vděčný za to, že přijede. Bude to večer plný smíchu, humoru, dobré zábavy a zároveň dobré hudby v podání Pavla Helána," přibližuje Zbigniew Czendlik náplň pátečního programu, který stejně jako sedm následujících začíná úderem osmé večerní.

Spolu s Uchem jehly

Za příznivé vstupné padesát korun se mohou návštěvníci v létě těšit například na osvědčenou cimbálovou muziku Jožky Šmukaře, vystoupení pardubické folkové skupiny Trdlo, do Lanškrouna zavítá i populární Jakub Smolík.
Řada fanoušků Kulturního léta na farní zahradě má v kalendáři zakroužkován 2. srpen, kdy je naplánováno vystoupení písničkáře Slávka Janouška. „Opět to souvisí s pořadem Uchem jehly, kam Slávek přijal mé pozvání. Napasovali jsme to tak, že se odehraje během Kulturního léta. Zkrátka Slávek si zahraje, zazpívá a zároveň natočíme pořad Uchem jehly," prozrazuje populární „Zibi".
JAN POKORNÝ