„Jsme rádi, že jsme nevyhráli i když si myslíme, že náš koncept nebyl špatný. Náš návrh měl rezervy v tom, v čem je jedinečný Kaplického návrh. Nechápeme snahu některých zvrátit výsledek soutěže: jen geniální tvůrce a návrh si mohou dovolit porušit zadání, protože jen tak dokáže upozornit na jeho slabiny a vytvoří koncept mnohem promyšlenější. Praha potřebuje novou dominantu. Nebojme se něčeho, čemu ještě nerozumíme,“ říká Přemysl Kokeš, jenž obdivuje na Kaplického návrhu mj. srdce v podobě kříšťálově čistého průhledu středem budovy až do nitra skladů.

Jeho návrh vycházel z charakteru Letné, myšlenky vytvořit park na budově i v budově, „zajistit průchod po obrovském kopci plném stromů, keřů a trávy, který však je ve skutečnosti střechou budovy. V interiéru měla příroda dále pokračovat. Obrovský sál, do kterého by ústily jak speciální studovny, tak obecně přístupné prostory knihovny, by byl plný vzrostlých stromů, mezi kterými sedí na trávě lidé a čtou knihy. Mezi stromy jsou jezera a dětská hřiště a maminky si vedle studují. Již ne supermarkety, ale knihovna by byla místem rodinných výletů, děti by prosily: mami, pojďme dneska do knihovny,“ dodal Přemysl Kokeš.