Na sklonku dvacátého století se západní společnost potýká s katastrofálními následky civilizačních nemocí. Mezi přímé následky patří srdeční vady, vysoký krevní tlak, rakovina, obezita, žlučové kameny, jaterní potíže i onemocnění ledvin.

Kvalitu toho, co jíme, přitom nijak zvlášť nezlepšily potraviny s vysokým obsahem tuku, soli a cukru, nové metody konzervace a zpracování potravin, intenzivní zemědělská výroba ani používání růstových hormonálních přípravků a antibiotik. Čím dál větší počet lidí se zajímá o zdravé stravování, prodejny zdravé výživy spolu s vegetariánskými restauracemi zažívají období velkého rozmachu a tento vývoj může ve svém důsledku být ku prospěchu nám všem. Autor knihy Průvodce zdravou kuchyní Michael van Straten je nejen oficiálně registrovaný naturopat, osteopat a akupunkturista, ale také plodný spisovatel, rozhlasový moderátor pravidelně přispívá do denního tisku a dalších sdělovacích prostředků. Kromě toho má také lékařskou praxi. V knize nás nejprve seznámí s tím, jaký rozdíl je mezi bezmasou, makrobiotickou a dělenou stravou. Poté podrobně rozebírá všechny druhy ovoce, zeleniny, také ořechy a maso. Dozvíme se, co obsahují a jak mohou příznivě působit na náš organismus.