Jak nové místo pro letní kino hodnotíte?
Motyčka: Ten prostor je naprosto úžasný a troufám si tvrdit, že atmosféra tam bude romantičtější než v Tyršových sadech. Připadáte si tam jako v lese padesát kilometrů od Pardubic, ale otočíte se a uvidíte logo Paláce Pardubice. Velkou výhodou je možnost parkování u kotvícího Arnošta z Pardubic, kde v podvečer bývá zcela prázdno. Stejně tak zastávka MHD je vzdálená jen pár kroků. Nadto je takový prostor ideálním prostředkem k výchově dětí ke vztahu k přírodě. Na tento aspekt chceme navázat a do programu zařadit několik edukativních snímků na dané téma.

Jaký máte názor na věčné stěhování kina?
Motyčka: Bereme to jako součást každoročního koloritu. Kdyby to tak nebylo, připadali bychom si nevyužití. Dost možná by naběhl syndrom prázdného hnízda. (smích) Byli jsme na to připraveni.

Nemáte toho už plné zuby?
Motyčka: Právě že naopak, kdybychom se nestěhovali, mohlo by to přestat být zajímavé. (smích)

Kino patří mezi Pardubické tahouny, proč tedy nemá větší zázemí od města?
Motyčka: Naší interpretací je krom podpory samotné také výzva táhnout, rozumějme rozšiřovat naše kulturní působení v co největší oblast. Tedy neustrnout na jednom místě. Obrazně i doslova.

Návštěva Vlády ČR v Pardubickém kraji, návštěva Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích.
Babiš řešil v Pardubicích traktor. Nebo nakladač?

Kolik jste měli času na to, abyste vybrali nové místo?
Motyčka: Jak již název projektu napovídá, kino je letní, tedy proč jej chystat v zimě. Nový prostor je naprosto dokonalý – až na absenci elektrického rozvaděče. Instalace elektrické přípojky je nákladná a lze ji realizovat pouze za předpokladu dlouhodobého využití. Pročež do tohoto projektu vstoupil spolek Pardubice Zelená brána Polabí, který byl založen k podpoře cestovního ruchu. A právě tento spolek by mohl prostor dlouhodobě spravovat a udržovat v takovém stavu, aby zůstal zachován jeho přírodní charakter, ale zároveň mohl potěšit naše občany.

Chystáte kromě změny místa i nějaké další novinky?
Drechsler: Dramaturgie letošního ročníku zůstává neměnná. Pondělní večery budou opět vyhrazeny rodinným filmům, úterní zajímavým snímkům z celého světa. Středa bude patřit dětským, animovaným titulům, čtvrtek dokumentům a artovějším snímkům, pátek českým filmům, sobota snímkům oscarovým a neděle komerčně úspěšným.
Motyčka: Letošní ročník bude zároveň poctou nejslavnějšímu českému režisérovi Miloši Formanovi, jenž v polovině dubna zemřel. Bude to ucelená přehlídka Formanových filmů, která podle našich informací nemá nikde jinde obdoby. Na stříbrném plátně pod hvězdnou oblohou se tak budou promítat například snímky Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont, Muž na Měsíci, Goyovy přízraky a Lid versus Larry Flynt.
Drechsler: Ojedinělý festival na počest Miloše Formana jsme nazvali Za vodou. Má spojitost jak s novým místem, tak s úspěchy slavného režiséra za velkou louží. Poctu tomuto filmovému mistrovi osobně uvede jeden z jeho nejbližších spolupracovníků a přátel Jan Chicago Novák. Letní kino jako bonus nabídne i dokumenty mapující Formanovy životní osudy.

Které filmy z programu byste vypíchli?
Drechsler: Určitě Formanovy snímky a z nové tvorby především Dunkerk, Bábu z ledu, Tři billboardy nebo Star Wars.
Motyčka: Program je sestavený tak, aby si v něm každý něco našel.

Promítání odstartuje snímek Do větru, který byl k vidění i na zahájení Febiofestu. Proč zrovna tento film?
Drechsler: Je to letní česká boatmovie, tedy jak jinak začít letní kino na břehu Labe. Autorům filmu se v Pardubicích už při Febiofestu viditelně zalíbilo. Na základě této velmi pozitivní zkušenosti jsme se rozhodli tvůrce pozvat také do Pardubického letního kina Pernštejn.

První místo v soutěži Družstev v TFA v Plzni.
Zlato z Plzně. Hasiči z Pardubic a Ústí ovládli soutěž družstev v TFA

Dorazí i nějaké další filmové delegace?
Motyčka: Měla by být téměř ke každému českému filmu. Zásadní věcí je, že delegace nepřijedou limuzínou, ale lodí.

Výběr z programu
28. června: Goyovy přízraky
30. června: Dunkerk
6. července: Bába z ledu
7. července: Tři billboardy kousek za Ebbingem
12. července: Lid versus Larry Flynt
20. července: Po strništi bos
2. srpna: Ragtime
9. srpna: Vlasy
21. srpna: Bratři Lumiérové
23. srpna: Přelet nad kukaččím hnízdem
30. srpna: Taking Off