Skladatel maloval jen tak pro radost a relaxaci, neměl v úmyslu kresbičky zveřejňovat. „Některé z jeho obrázků jsou sice známé a byly již vícekrát publikovány, nicméně nikdy ne samostatně. Vždy to bylo jen pro doplnění informací z jeho života a díla, vykreslení určité atmosféry. A řada obrázků dosud uveřejněna vůbec nebyla. Jsou zde nashromážděny veškeré dostupné materiály, a to nejen ze zdrojů poličského muzea, ale i z jiných institucí z celé republiky. Celkem se počet pohybuje kolem 230 kreseb,“ přibližuje unikátní expozici Alena Zavoralová z centra Bohuslava Martinů v Poličce.

Naprostý unikát

Jedním z aspektů výjimečnosti akce je naprostý unikát - odhalení identity jedné z dosud nikdy nezmíněných osob v blízkosti mladého skladatele. Jde o dívku jménem Irma Hojtaschová, kterou Martinů na několika svých obrázcích zachytil. Uváděl ji však pouze pod křestním jménem. „Takřka detektivním pátráním se podařilo zjistit její totožnost a základní životní data,“ dodává Zavoralová.

Na výstavě bude k vidění i animace vycházející z autobiografických karikatur skladatele na téma hudebních aktivit a přeanimovaného reálného prostředí Poličky - Den Bohuslava Martinů v Poličce. Návštěvníky zaujme také Inspiromat, který nabídne možnost vlastních výtvarných aktivit.

Výstava bude zahájena v sobotu 13. října ve 14 hodin v Městském muzeu a galerii Polička. Akce potrvá do konce tohoto roku.