Dohromady navštívilo oba koncerty bezmála tři sta návštěvníků. Zatímco všichni čekali na to, co si pro ně hudebníci letos připravili, mohli nasávat vánoční atmosféru, která na ně dýchala z krásně vyzdobeného a osvětleného kostela. Před začátkem koncertů přivítal návštěvníky jeden z hlavních organizátorů festivalu Karel Telecký: "Dobrý večer, dámy a pánové! Vítám vás na jedenáctém ročníku projektu Hudba pomáhá. Koncert, který uslyšíte, je zase o něco vymakanější než v předešlých ročnících. Jsme moc rádi, že jste tu všichni opět s námi. Užijte si to!"

Nejprve zaznělo několik společných písniček, ale postupně se představili také jednotliví členové kapely. Skupina Parkoviště pro velbloudy si pro návštěvníky připravila mix vánočních písniček a dalších známých českých hitů. Novinkou bylo také několik anglických skladeb, které v průběhu koncertu zazněly. Již tradičně skupinu doprovodila také dechová sekce a smyčcové kvarteto a hudebníci si v letošním roce jako hosty přizvali také zpěvačku Dagmar Vaňkovou a jejího manžela Josefa Vaňka, který doprovázel skupinu na kytaru.

Na pódiu se v průběhu koncertů objevila také celá rodina Jiskrových. Maminka Věra návštěvníkům představila své hendikepované syny Jana a Radovana a vyprávěla o tom, že trpí dětskou mozkovou obrnou a přidruženými postiženími, protože se narodili předčasně ve 27. týdnu. Také všem vysvětlila, že letošní výtěžek použijí na zakoupení pohybového přístroje s názvem Motomed: "Cvičení na Motomedu je pro kluky jiný pohyb než jen na vozíku. Může jim pomoci v mnoha ohledech. Honzík s Ráďou nemůžou jezdit na tříkolce nebo na kole, protože se na nich neudrží. Motomed jim ale pomůže s rehabilitací a v podstatě jim to tento pohyb nahradí."

Během vyprávění kluci nadšeně jezdili po kostele a zkoumali nové prostředí. Navzájem se občas pošťuchovali, což je prý jejich oblíbená činnost, a maminka si proto neodpustila vtipnou historku ze společného života, kterou se jí podařilo rozesmát celý kostel. "Kluci nedávno zjistili, že se můžou na vozících navzájem brzdit, a to je teď jejich nová velká zábava. Ale vysvětlila jsem jim, že když si ty vozíky rozbijou, budou muset sedět jen na křeslech, tak se trochu uklidnili," řekla paní Jiskrová.

Sestra chlapců, které neřeknou jinak než Ajka, popsala návštěvníkům, jaký je život se dvěma hendikepovanými bratry a jak se na ně hrozně těšila, když museli být dlouho po porodu v inkubátorech. Maminka na závěr dojatě poděkovala nadšenému publiku a popřála všem krásné svátky: "Chtěla bych vám popřát spokojené a krásné Vánoce. Hlavně je prožijte šťastně a v kruhu rodinném se svými dětmi, protože to je to nejcennější."

Skupina Parkoviště pro velbloudy si na závěr připravila ty největší hity a do zpěvu se zapojili i diváci, kteří nadšeně tleskali a společně zpívali známé koledy. Kapela nezapomněla ani na několik přídavků a návštěvníci jim poděkovali dlouhým potleskem vestoje. "Zaujal mě především výběr písniček. Líbilo se mi, že se objevilo několik tradičních koled a celý koncert byl podle mě svěží a dojemný. Krásně osvícený kostel ve mně také vyvolal tu pravou vánoční náladu," řekl Matěj Doležal.

Koncerty měly opět obrovský úspěch a organizátorům se podařilo pro hendikepovaná dvojčata získat více než 34 tisíc korun. Aktuálně se tak v rámci projektu Hudba pomáhá pro Honzíka a Ráďu vybralo již 133 525 korun. Skupina Parkoviště pro velbloudy se v rámci festivalu představí také 17. prosince v Litomyšli a 25. prosince ve Vysokém Mýtě.   (bko)