Benefiční festival odstartuje v listopadu, kdy ve vysokomýtském M-klubu vystoupí skupina Mydy Rabycad, a bude pokračovat sérií adventních koncertů skupiny Parkoviště pro velbloudy, ke kterým letos přibude také koncert v Poličce. Návštěvníci se mohou těšit na spolupráci s Litomyšlským symfonickým orchestrem a další překvapení.

Letošní výtěžek bude věnován Davídkovi Hermanovi z Vysokého Mýta, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Davídek se narodil jako zdravý kluk, ale v šesti týdnech u něj ve spánku došlo k zástavě srdce a krvácení do plic. Rodiče zavolali záchrannou službu a Davídka oživovali. „Odvezli nás do fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde se ho snažili zachránit. Nakonec jsme tam byli měsíc. Musela jsem přestat kojit, protože Davídek vůbec neměl sílu. Všechno se tam jevilo normální a pouštěli nás s tím, že teprve čas ukáže, jaké následky to bude mít,“ řekla Davídkova maminka Olivie Hermanová.

Trvalo téměř rok, než byli lékaři schopni určit přesnou diagnózu. „Davídek trpí dětskou mozkovou obrnou, má spastické končetiny a hypotonický trup. Znamená to, že má zaťaté končetiny a neprotahuje je. Sám se nepostaví a svaly se mu tím pádem zkracují,“ uvedli rodiče.

Davídek je ale velký bojovník a s maminkou, která se stala jeho pečující osobou, pilně cvičí Vojtovu metodu a vyzkoušeli také mnoho dalších rehabilitačních metod a terapií. Kromě toho chodí do školky ve Vysokém Mýtě a mezi dětmi je velmi oblíbený. „Je hodně zábavný a milý. Umí všechny kolem rozesmát. Občas mi taky řekne, že jsem jeho láska,“ popsala s úsměvem maminka.

Mince si kdosi schoval v zemi. Po staletích je vyhrabala divoká prasata.
Mince si kdosi schoval v zemi. Po staletích je vyhrabala divoká prasata

Výtěžek letošního ročníku festivalu Hudba pomáhá bude věnován na zaplacení pobytu a terapii v lázních Klimkovice a také na rehabilitace v ostravském centru Arkáda. „Davídek nemá vrozenou vadu, a tím pádem je u něj veliká šance, že se úplně uzdraví. Díky rehabilitacím, které zaplatíme z vybraných peněz, by se mohl jeho stav hodně zlepšit,“ řekla paní Hermanová.

Festival Hudba pomáhá i letos nabízí návštěvníkům celou řadu akcí, kde mohou handicapovaného Davídka podpořit. První koncert, kde vystoupí skupina Mydy Rabycad, proběhne 17. listopadu ve vysokomýtském M-klubu. „Na podzim jedeme celé klubové turné a ve Vysokém Mýtě předvedeme vše, co máme pro tuto událost připraveno, což zahrnuje i speciální světelnou show,“ uvedl baskytarista Honza ze skupiny Mydy Rabycad.

Již tradičně bude chlapci věnován také výtěžek adventních koncertů, které proběhnou během adventní doby v Morašicích, v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě. Novinkou bude také koncert v Tylově domě v Poličce. Návštěvníci se mohou těšit na spolupráci s Litomyšlským symfonickým orchestrem, který si připravil celou řadu známých skladeb včetně filmových hitů italského skladatele Ennia Morriconeho.

Letošní ročník je také speciální v tom, že nekončí 25. prosince tradičním vánočním koncertem ve Vysokém Mýtě. Vánočním dárkem pro návštěvníky a závěrečnou tečkou letos bude koncert frontmanů Čechomoru Františka Černého a Karla Holase, který proběhne 7. ledna 2019 v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě.   (bko)

Ilustrační foto
Na hokeji zkolaboval brankář, kvůli oxidu uhelnatému evakuovali 250 lidí