Nejsou ke svému okolí lhostejní a chtějí pomoci. Členové občanského sdružení No Pasivo jdou na věc po svém: pořádají festival Hudba pomáhá, jehož výtěžek pak věnují předem vybranému dítěti s určitým handicapem. V pátek se opřou muzikanti do svých nástrojů pro dobrou věc již počtvré, v choceňské Sokolovně se začne hrát úderem osmnácté hodiny.

Umožní Nikolce kvalitní odpočinek?

„Humanitárních a benefičních akcí jsou mraky, mnohé jsou nekonkrétní, my hrajeme pro jedno konkrétní dítě,“ vysvětluje systém festivalu Gabriela Chalupníková z občanského sdružení No Pasivo s tím, že výtěžek tří předchozích koncertů putoval k dětem z Chocně či blízkého okolí. Ani letošek není výjimkou, hlavní postavou je tentokrát dvanáctiletá Nikolka Molnárová z nedaleké Slatiny. Pokud vše dnes večer klapne, za vybrané peníze předají pořadatelé rodičům děvčete relaxační vak a polohovací postel, tedy rehabilitační pomůcky, které by Nikolce umožnily kvalitnější odpočinek. Potřeba je minimálně třicet tisíc.

Vybraná společnost v Sokolovně

„Máme velkou radost, že se nám podařilo dostat do projektu nadace Divoké husy, který dokáže výtěžek zdvojnásobit,“ hovoří o přínosu koncertu, který podpořilo také město a Pardubický kraj, Gabriela Chalupníková. No Pasivo se rozhodlo dobročinný festival přestěhovat do prostornější Sokolovny.

Uskuteční se „pouze“ jeden hudební večer. Důvod je jednoduchý. „Loni byly dokonce čtyři hudební soboty, ale bylo to časově příliš náročné. Letos jsme v jiných prostorách, spousta věcí bude poprvé. Předtím to byla lehká klubovka, kapacita Sokolovny je ale pět až šest set!“ vypočítává členka občanského sdružení. Hudba pomáhá už přivítala nejedno zvučné jméno naší scény, namátkou -123 minut, Znouzectnost nebo Xindl X. Letos se ovšem sejde v Chocni jedna hudební lahůdka za druhou. Vypsanou Fixu ani brněnské Čankišou není třeba dvakrát představovat, místní mají v dobré paměti také pardubický Volant. Punkovou „úderku“ doplní ještě svérázná česko-slovenská sestava Mako!Mako, mající ve svém středu dvojnásobného republikového šampiona v beatboxu.

Benefiční koncert s podtitulem „Hudba pro Nikolku“ začíná dnes v osmnáct hodin, vstupné na místě činí lidových 150 korun. „Proto neváhejte, přijďte se bavit a pomáhejte!“ zve všechny fandy dobré muziky Gabriela Chalupníková.

JAN POKORNÝ