Dům bývalé starostky Ludmily Kopalové včera zalila vůně koláčků. Po šesté hodině ráno se tady sešly čtyři ženy, aby společně napekly koláče podle dědičného receptu na dnešní slavnost na hradisku Radkov. Během dopoledne se krabice zaplnily pěti stovkami drobných koláčků.

Náročná příprava

Rozstánské koláčky jsou vyhlášené. Parta žen je peče na svatby a obecní slavnosti. „Jsou poměrně složité, ale chutnají znamenitě. Děláme je z dvojitého těsta. Nejdříve zaděláme kynuté těsto a potom tukové. Pláty položíme na sebe, necháme vykynout a rozválíme. Koláčky plníme tvarohem, rozinkou, kouskem ořechu nebo sušené hrušky,“ přibližuje stručně tajný recept Božena Antošovská. Těsto pokaždé ženy požehnají třemi křížky. Ani jedna z “pekařek“ přitom nepracovala jako kuchařka, přesto si u nich lidé objednávají koláče a zákusky na oslavy.

Včera se chystaly na dnešní akci v Radkově. „Pod hradiskem se sejdou lidé ze čtyř obcí, a to z Rozstání, Linhartic, Radkova a Gruny. Společně se vydáme na zříceninu za králem. Hospodyně z každé obce napekly své koláčky, jen v Linharticích připravily své rohlíčky,“ vysvětluje Ludmila Kopalová. Koláčky z Rozstání lidé ochutnají na slavnosti, kde je budou rozstánské ženy rozdávat. Akce v Radkově začíná dnes ve čtrnáct hodin. Reportáž ze setkání najdete v pondělním Svitavském deníku.