Města a letadla k sobě historicky patří už od minulého tisíciletí (od roku 1935). Letecká výstava, která se v současné době v muzeu koná, se liší od těch v nedávné době absolvovaných hlavně tím, že zahrnuje počátky letectví ve východních Čechách. Jsou publikovány písemné i fotografické dokumenty od různých sběratelů, některé z muzeí. Jsou tu i podklady, které zachránil Klub leteckých veteránů, jehož členové jsou z Chocně a okolí a podíleli se zejména na některých vystavovaných modelech.

Letecká výstava v Chocni.Zdroj: Jan Mračno

Zajímavá bude jistě přednáška inženýra Pavla Marjánka, který patří mezi opravdové znalce počátků letectví v Chocni v komplexním podání. Přednáška se bude konat v muzeu v úterý 24. ledna od 17 hodin. Doplněna bude promítnutím krátkého filmu o válečném pilotu Josefu Koukalovi, jeho pohnuté válečné cestě a poválečných ústrcích.

Výstava Počátky letectví v Pardubickém kraji bude v choceňském muzeu otevřena až do 19. února. Možná si cestu do výstavních prostor najdou i žáci a studenti nedalekých škol, aby obohatili vědomosti o svém kraji.

(jm)