Nová sezona, nové divadlo. Doslova. Východočeské divadlo Pardubice (VČD) přes prázdniny doznalo změn, které nepřehlédnete. Krom opraveného schodiště je to také zcela nový prostor, který vznikl v prostorách divadelního klubu.

V úterý oficiálně skončily divadelní prázdniny a divadlo opět ožilo. Opět se zkouší a pracuje.

Návštěvníci si jistě hned první den 1. září všimnou opravených schodů, až půjdou na divadelní premiéru Král Jelenem. To dosud mohli vidět pouze na Kunětické hoře.

„Po letech drobných úprav došlo k zásadní rekonstrukci, protože to samo už bylo nebezpečné i pro návštěvníky. Došlo ke kompletní výměně včetně podloží za částku jeden a půl milionu korun z rozpočtu města Pardubic,“ říká Petr Dohnal, ředitel VČD.

Zcela jistě velkou novinkou ale bude Poedium. To vzniklo v suterénu divadla a divadelním klubu probouráním části zdi do bývalého skladu rekvizit a pojme kolem čtyřiceti diváků. „Měly by zde najít místo malé projekty typu poezie, jazzových večerů, autorských čtení a podobně, pro které je naše Malá scéna ještě příliš veliká a už na říjen se tu připravuje první program z textů Petra Šabacha v režii Pavla Krejčího.“

Divadlo v letošním roce má před sebou sedm premiér, hned v úterý už také začala první zkouška inscenace Zamilovaný Shakespeare v režii Petra Novotného. Do konce letošního roku chystá divadlo tři premiéry, po Novém roce další čtyři. Kunětická hora se ale letos novinky nedočká, tam se budou střídat Kráska a zvíře s Králem jelenem. Těšit se ale můžete již na zavedené „značky“ pardubického divadla jako je Grand festival smíchu, plesy, dny otevřených dveří, Noc divadel, Štědrovečerní zpívání a divadelní Silvestr.

Změnil se také provozovatel divadelního klubu. „Provozovatelem bude Pernštejn Davida Audrlického, jsme na to sami zvědaví, bude to zase jiný, profesionální přístup a věřím, že bude nadále fungovat v kvalitě, na kterou jsme zvyklí,“ dodává šéf divadla.

Kromě rekonstrukcí a budování se v divadle přes prázdniny také provádí údržba. „Při běžném provozu to z technických důvodů ani není možné, koná se tu 57 akcí měsíčně. Provádí se třeba protipožární nástřiky textilií, nátěry, mytí oken, praní sedadel, záclon a generální úklid. Na Malé scéně se zase provedla údržba dřevěnné podlahy, která také dostává řádně zabrat,“ popisuje výčet činností Petr Dohnal.

Ilustrační foto
Unie přispěje téměř miliardu na památky